Mainos

Vuosaari-vetoomus tutkitaan EU-parlamentissa

Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta on ottanut käsiteltäväkseen Suomen luonnonsuojeluliiton vetoomuksen Vuosaaren satamahankkeen lupamenettelyistä.

Vetoomuksen mukaan sataman lupamenettelyissä olisi pitänyt noudattaa EU:n luontodirektiiviä. Vetoomusvaliokunta otti asian käsittelyynsä kiireellisenä.

Valiokunta voi ryhtyä tutkimaan vetoomusta heti kesälomien jälkeen syyskuussa, kun EU:n komissio antaa asiasta lausuntonsa. Jos vetoomus menee läpi, komissio aloittaa Suomea vastaan rikkomusmenettelyn.

Ympäristöministeriö totesi tammikuussa 2001, että Vuosaaren suursatama liikenneyhteyksineen haittaisi todennäköisesti merkittävästi Mustavuori-Östersundomin Natura 2000 -alueen suojeluarvoja. Vuotta myöhemmin ministeriö taipui valtioneuvoston enemmistön kantaan, muutti haitta-arvonsa hankkeelle myönteiseksi ja hyväksyi satamakaavat.

Luontodirektiivi antaa kuitenkin mahdollisuuden poiketa suojelusta yleisen edun vuoksi, jos hankkeelle ei ole vaihtoehtoja. -Kenellekään ei ole voinut olla epäselvää, että Vuosaaren vaihtoehtoja ovat olleet sataman rakentaminen Kirkkonummelle tai Suomenlahden nykyisten satamien vahvistaminen, Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.) totesi tänään.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi satamahanketta koskevat valitukset pyytämättä EY-tuomioistuimen ennakkoratkaisua. KHO:n mukaan asiassa ei ole kysymys luontodirektiivin tulkinnasta. -Jos KHO:n siunaama linja toteutuisi eri puolilla Eurooppaa, murenisi luonnonsuojelun pohja EU:ssa kokonaan, Hautala kommentoi.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.