Vuokramökki juhannukseksi? Varaa ennen muita!

Vaikka marketeissa vasta kaikui tip-tap ja kinkkua on vielä jääkaapissa, juhannukseksi vuokramökille mielivän ei ole liian aikaista alkaa suunnitella keskikesää. Toiveet modernien mukavuuksien kera veden rannalla ja kohtuullisen välimatkan päässä kotoa sijaitsevasta huvilasta toteutuvat varmemmin, kun varauksen tekee ennen suuria massoja.

– Tällä hetkellä juhannusmökeistä on varattu vasta vajaat 20 prosenttia, joten vapaita kohteita riittää. Monilla on vielä joulu ja talvilomat päällimmäisinä mielessä. Kesää kyllä varataan koko ajan, mutta juhannuksen kysyntä vilkastuu selkeästi vasta huhtikuun loppupuolella, Lomarenkaan myyntipäällikkö Marja Kotilainen kertoo.

Aleksi Piiroinen Mökit.fi-palvelua tuottavasta VS-Välityksestä vahvistaa, että valinnanvaraa on.

– Toisaalta sekin on yleistä, että tiettyyn paikkaan mieltyneet varaavat saman mökin seuraavaksi juhannukseksi heti edellisen loman loppuessa. Jotkut ovat liikkeellä hyvin aikaisessa vaiheessa, toiset viime tipassa, Piiroinen sanoo.

– Jos mökin haluaa läheltä kotipaikkakuntaa, suosittelisin tekemään varauksen vuodenvaihteen tietämillä. Silloin pystyy valikoimaan, Piiroinen lisää.

Rantamökkejä kohtuullisella välimatkalla

Juhannusmökin sijainnissa on tärkeää veden läheisyys.

– Ihmiset haluavat nimenomaan rantamökkejä. Pääasia on, että ollaan jonkinlaisen vesistön rannalla – se kuuluu juhannukseen. Merenrantakohteita on kysyntään nähden sen verran vähän, että ne varataan kesällä aina loppuun aikaisemmin kuin järvenrantamökit. Varsinkin Helsingin, Porvoon ja Hangon aluetta sekä Turun saaristoa kysytään tarjontaa enemmän, Kotilainen sanoo.

– Valtaosa mökin juhannuksena vuokraavista on kotoisin Etelä-Suomen suurista kaupungeista, mikä vaikuttaa kysyttyyn alueeseen. Useimmiten juhannuskohteen toivotaan löytyvän noin 300 tai enintään 400 kilometrin etäisyydellä lähtöpaikkakunnalta. Tämän takia Lapin ja Kainuun alapuolinen alue on juhannuksen aikaan hyvin täynnä, mutta Lapista ja Kainuusta löytyy aina tilaa. Asiaan vaikuttaa luonnollisesti sekin, että Lapissa ja Kainuussa on iso määrä vesistöjen ulkopuolella hiihtokeskuksissa sijaitsevia mökkejä, Kotilainen sanoo.

Mukavuuksien suhteen Kotilainen kertoo mökiltä toivottavan sähköjä, sisä-WC:tä ja suihkua.

– Varustelulla ei ole kesällä välttämättä yhtä suurta merkitystä kuin talvella, jolloin ehkä haetaan enemmän paremmin varusteltuja mökkejä, Piiroinen lisää.

– Mitä tulee mökin kokoon, juhannuksena isohkot yli kahdeksan hengen mökit ovat kysyttyjä – silloin lähdetään usein liikkeelle sukulaisten kanssa tai kaveriporukalla, Kotilainen selittää.

Juhannusmökki satoja euroja

Mitä lähemmäs juhannusta tullaan, sitä kapeammaksi mökkivalikoima käy.

– Juhannuksen alusviikoilla joutuu jo ehkä tinkimään mökin varustetasosta ja koosta tai halutusta paikkakunnasta tai vesistöstä, Kotilainen sanoo.

Juhannusviikon hinnat vaihtelevat paljon riippuen mökin koosta ja varusteista. Paljonko keskimäärin maksaa juhannus vuokramökillä järven rannalla Keski-Suomessa?

– Keskitason mökin saa tällä hetkellä noin 600–800 eurolla, Piiroinen vastaa.

– Lomarengas on luokitellut mökit viiteen tähtiluokkaan. Edullisimmillaan yhden tähden mökin saa Keski-Suomesta Saarijärveltä Pyhäjärven rannalta juhannusviikoksi 362 eurolla. Kalleimmillaan Keski-Suomen tasokkaimpien mökkien hinnat kohoavat yli tuhanteen euroon viikolta. Hyvän rantamökin saa kuitenkin 600–900 eurolla per viikko, Kotilainen sanoo.

Kärsivälliset voivat päästä halvemmallakin.

– Mökkien viikkohinnat eivät kohoa juhannusta lähestyttäessä, päinvastoin. Jos malttaa odottaa, niin kuukautta ennen juhannusta pääsee varaamaan lyhyttä, neljän vuorokauden mittaista juhannuspyhäjaksoa. Valikoima on pienempi, mutta hintakin luonnollisesti putoaa lyhentyneen ajan mukana, Kotilainen sanoo.

– Koska juhannuksena on paljon kysyntää, mökkejään kauppaa silloin moni epämääräinenkin yrittäjä. Varaajan kannattaa varmistaa kohteen tietojen paikkansapitävyys ennen maksamista. Yleensä kannattaa myös varata rekisteröidyiltä ja tunnetuilta yrityksiltä, Kotilainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja