Mainos

Vuokralaisten asumismenojen ennustetaan laskevan – kasvukeskuksissa vuokra- ja tulotaso eivät silti aina kohtaa: "Onhan se aika noloa"

14:50

Asumismenojen nousu koettelee etenkin omistuasunnoissa asuvia eläkeläisiä. Vuokralaisten asumismenojen laskua enteillään, mutta vuokrataso on paikoin edelleen korkea palkkaan nähden.

Pellervon taloustutkimuksen tuoreen selvityksen mukaan vuokralaisilla palkat nousevat vuokria nopeammin. Eläkeläisillä omistusasumiskustannusten arvioidaan olevan eläkkeestä kuitenkin reilusti yli 40 prosenttia.

Video: Suomessa asumismenot kasvussa – katso koko Huomenta Suomen keskustelu aiheesta

Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuoren mukaan laskelmissa oletetaan, että eläkeläinen saa pelkästään työeläkettä. 

– Laskelmissa ei huomioida jos on kerääntynyt muuta varallisuutta, jolla voidaan kompensoida asumismenoja. Jos ei ole säästöjä, niin kuulostaa korkealta lukemalta, Vuori sanoo.

Kasvukeskusten vuokralaiset kovilla

Vuokralaisten järjestöpäällikkö Pia Lohikoski uskoo, että vuokralla asuvat iloitsisivat, mikäli ennuste asumismenojen laskemisesta toteutuisi.

Asian suhteen voi olla kuitenkin skeptinen. Lohikosken mukaan 20 prosenttia palkasta asumismenoihin olisi vuokralaiselle hyvä määrä, mutta todellisuudessa monella menee tätä enemmän. 

– Edellisvuosina se on kyllä ollut niin päin, että palkat eivät ole nousseet, mutta vuokrat ovat nousseet kovaa tahtia.

Huomioon on otettava, että opiskelijoilla, työttömillä ja eläkeläisillä tutkimuksen ennustamat palkankorotukset eivät ole toteutumassa. Etenkin kasvukeskuksissa vuokrat ovat korkeita jo nyt – ehkä jopa liiankin.

– Jos on pienellä palkalla palvelualalla töissä ja joutuu käydä Helsingin keskustassa, niin onhan se aika noloa, että sillä palkalla ei ole varaa asua Helsingin keskustassa. Jos ajattelee, miten vuokrataso ja tulotaso kohtaa, niin on aika kovat vuokrat, sanoo Lohikoski.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja