Sipuli on vuoden vihannes, mikä on jo yksi syy istuttaa omat sipulit kasvimaalle viimeistään nyt. Sipuli on lisäksi iso osa suomalaista ruokakulttuuria ja sen viljely on äärettömän helppoa.
Sipulilajikkeita on paljon erinäköisiä ja -makuisia. Viljelytavat poikkeavat hieman toisistaan, mutta kaikkien lajikkeiden viljely on verraten yksinkertaista.
Sipulit viihtyvät yleensä hiekkapitoisessa multamaassa, mutta myös savipitoisessa maassa. Jos sipulit saavat vain osakseen tarpeeksi kosteutta, niin sato on varmaa. Istutus tapahtuu alkukesästä, kun lämpötila kohoaa yli 15 asteen. Alkukesästä istukkaat vaativat kastelua.
Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman kertoi Kevätmessut 2015 -tapahtumassa parhaat vinkit yleisimpien sipulilajikkeiden kasvatukseen.
Sadonkorjuu käy näin:
- Elokuussa sipulin varret nahistuvat ja naatit kellastuvat. Jos varret eivät lähde natistumaan itsekseen, voi varret myös taittaa itse, jolloin sipulit tajuavat kypsyä.
- Naatit kerätään ja asetetaan kuivumaan pariksi päiväksi, jonka jälkeen ne siirretään lämpimään, 25–30 asteiseen paikkaan kuivumaan lisää. Esimerkiksi pyykinkuivausteline sopii hyvin naattien kuivaustelineeksi.
- Naatit voi irrottaa, kun ne ovat kuivia ja tietenkin irtoavat helposti.
- Kun sipulit on kuivattu huolellisesti, ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä.
Tiesitkö? 1940-luvulla vinkattiin, että varret tulee huitoa nurin laudan pätkällä.
Keltasipuli
Sipulit kasvatetaan usein istukkaista. Myös siemenestä voidaan kasvattaa, mutta kasvatus on hitaampaa ja työläämpää, eikä ensimmäisenä vuonna juurikaan saada satoa.


