Istuta nyt: Kotikokin suosikki kasvaa yllättävän helposti vaikka ikkunalaudalla

Kotikokki kasvattaa valkosipulinsa itse kynsistä. Kun istutat kynnet nyt, saat satoa syyskuussa.

Istutus tehdään mahdollisimman varhain keväällä maalis-huhtikuussa. Vielä siis ehtii.

Valkosipuli istutetaan istukoista eli valkosipulin kynsistä. Yhdestä kynnestä saadaan aina yksi sipuli. Kasvatus alkaa kylmäkäsittelyllä.

Vinkki: Mitä muhkeampi kynsi, sitä isompi sipuli siitä kasvaa. Isoimmat kynnet kannattaakin säästää istutusta varten.

Valkosipulin kylmäkäsittely ennen istutusta lyhentää kaikkia kehitysvaiheita. Kylmäkäsittelyssä sipuleita pidetään varhain keväällä noin yhden kuukauden ajan jääkaapissa.

Huhtikuun puoleen väliin mennessä sipulit istutetaan kokonaisina juurtumaan kostealla hiekalla täytettyyn astiaan. Astiaa pidetään viileässä, noin 5-10 asteessa.

Istuta parvekkeelle, ikkunalaudalle tai maahan

Kun maa on ulkona lämmin, valkosipulit voidaan istuttaa ulos, parvekkeelle tai esimerkiksi aurinkoiselle ikkunalaudalle sisälle.

Maassa kynnet istutetaan noin 10-15 senttimetrin syvyyteen 10 senttimetrin välein. Ruukussa kynnet painetaan multaan parin sentin syvyyteen.

Valkosipulit tarvitsevat lannoitetta. Lisäksi multa pidetään kosteana aluksi. Sipuleita kannattaa kastella erityisesti lämpimien säiden aikaan.

Sipulit säilyvät pitkään

Sadonkorjuun aika on syyskuussa, kun valkosipulin naatit alkavat kaatua ja kellastua. Sipulit nostetaan ylös, ja mullat huuhdotaan pois vedellä.

Sipulit laitetaan kuivumaan muutamaksi päiviksi aurinkoiselle paikalle. Kuivuneet juuret leikataan pois.

Valkosipulit säilytetään mielellään viileässä paikassa, mutta ne säilyvät myös huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että paikka on kuiva ja ilmava. Liian kosteassa sipulit alkavat kasvattamaan uutta vartta.

Lähteet: Kotipuutarha-lehden päätoimittajan Maija Stenmanin luento Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla, Puutarha.net

Lue myös:

    Uusimmat