Norsut viestivät keskenään yllättävällä tavalla – kutsuvat toisiaan nimillä

Afrikannorsut kutsuvat toisiaan yksilöllisillä nimillä, kertoo tuore tutkimus.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan afrikannorsut kutsuvat toisiaan nimillä ja reagoivat yksilöllisiin nimiin. Nature Ecology & Evolution -lehdessä julkaistun tutkimuksen tuloksista kertoo uutistoimisto AP.

Norsuilla harvinainen taito

Tutkijat uskovat, että eläimet, joilla on monimutkaiset sosiaaliset rakenteet sekä perheryhmät, joissa usein ollaan toisista erossa ja siten usein kokoonnutaan uudelleen yhteen, saattavat todennäköisemmin käyttää yksilöllisiä nimiä.

AP:n haastattelema ulkopuolinen tutkija, ekologi Stuart Primm amerikkalaisesta Duken yliopistosta, vertaa tilannetta ihmisten väliseen kommunikointiin.

– Jos huolehdittavanasi on suuri perhe, on sinun pystyttävä sanomaan, että "Hei, Virginia, tulehan tänne!".

Ei ole ollenkaan tavallista, että villieläimet kutsuvat toisiaan yksilöllisillä nimillä. Vastaavanlaista käytöstä uskotaan ilmenevän delfiineillä ja papukaijoilla. Niiden ohella norsutkin oppivat lausumaan uusia äänteitä koko elämänsä ajan.

Näin tutkimus tehtiin

Havainnoidakseen nimien käyttöä tutkijat hyödynsivät koneoppimista ja äänikirjastoa, joka koostui Kenian Samburun kansallispuistossa ja Amboselin kansallispuistossa nauhoitetuista savanninorsujen ääntelyistä.

Tutkijat seurasivat norsuja jeepeillä havainnoidakseen, mitkä niistä ääntelivät kutsuakseen lajitoveria ja mitkä norsut tuohon kutsuääntelyyn näyttivät reagoivan. 

Tällaisia tilanteita oli esimerkiksi se, jos emo kutsui poikasta tai matriarkka harhailijaa, joka myöhemmin liittyi takaisin perheryhmänsä jäsenten joukkoon.

Pelkkiä äänitietoja analysoimalla tietokonemalli onnistui ennustamaan 28 prosentissa tapauksissa oikein, mille norsulle puhuttiin niin, että kyse todennäköisesti oli norsun nimen mainitsemisesta. 

Kun tietokonemallille syötettiin merkityksetöntä dataa, se tunnisti tarkasti vain kahdeksan prosenttia tästä ääntelystä.

– Ihmisten tavoin norsutkin käyttävät nimiä, mutta luultavasti suurimmassa osassa vuorovaikutuksestaan ne eivät niitä käytä, joten emme odottaneetkaan 100-prosenttista varmuutta, sanoo tutkimuksen tekijä ja Cornellin yliopiston biologi Mickey Pardo AP:lle.

Elefanttien ääntelyt ovat niin matalilla taajuuksilla, että ne osittain jäävät ihmisten kuuloalueen ulkopuolelle. Tutkijat eivät myöskään tiedä, mikä osa eläinten ääntelystä on se nimi, jolla lajitoveria kutsutaan.

"Norsut ovat uskomattoman sosiaalisia"

Tutkijat testasivat tuloksiaan soittamalla äänitteitä yksittäisille norsuille. He havaitsivat niiden reagoivan tarmokkaammin korviaan liikuttamalla ja kärsää nostamalla sellaisiin äänitteisiin, jotka sisälsivät niiden nimet. 

Joskus norsut eivät mitenkään kiinnittäneet huomiota toisille osoitettuihin ääniin.

– Norsut ovat uskomattoman sosiaalisia. Ne ovat aina puhumassa toisilleen ja koskemassa toisiinsa. Tämä nimeäminen on luultavasti yksi niistä asioista, joka tukee niiden kykyä kommunikoida yksilöille, sanoi toinen tutkimuksen tekoon osallistunut tutkija, ekologi George Wittemeyer Coloradon osavaltionyliopistosta. 

– Tässä vain avasimme hieman norsun mielen ovea.

Katso myös video: Varsovan eläintarhassa iloittiin kahdesta mustamakin poikasesta!

Varsovan eläintarhassa on iloittu kahdesta mustamakin pennusta 0:43
Mustamakin poikaset ilahduttivat Varsovassa!

Lue myös:

    Uusimmat