Erikoiset tutkimukset palkittiin jälleen huumori-Nobelilla: listalta löytyy kivesten lämpötilamittauksia, vompatin kakkaa ja vaipanvaihtajakone

Viime yönä jaettiin vuotuiset Ig Nobel eli huumori-Nobel -palkinnot. Palkintoja erikoisista tutkimusta meni tänä vuonna muun muassa Iraniin ja Japaniin.

Palkinnon nimi on sananväännös englannin kielen alhaista tarkoittavasta sanasta ignoble. Palkintoja on jaettu Harvardissa jo liki kolme vuosikymmentä.

Kivesten lämpötilan mittailua

Tiedättekö, että ranskalaisten postinkantajien ja bussikuskien vasen kives on oikeaa lämpimämpi? Monet eivät tiedä, mutta tohtorit Roger Mieusset ja Bourras Bengoudifa tietävät. He ovat nimittäin tehneet asiasta tieteellisen tutkimuksen, joka toi heille huumori-Nobelin eli Harvardin yliopiston myöntämän vuotuisen Ig Nobelin.

Palkintokannun lisäksi voittajat saavat myös rahaa: peräti kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria. Kovin suuria ostoksia palkinnolla ei silti voi tehdä, koska valtoimenaan laukkaavan inflaation vuoksi summa on liki arvoton.

Vaipanvaihtajakone ja vompatin kakkaa

Mieusset ja Bengoudifa eivät toki olleet ainoat palkitut. Muun muassa iranilainen Iman Farahbakhsh vei pystin kotiin patentoidusta vempeleestään, joka vaihtaa vaipat.
Patricia Yang ja David Hu palkittiin tutkimuksestaan, josta jokaiselle selviää, miksi vompatin kakka on kuution muotoinen.

Viisivuotias kuolaa puoli litraa päivässä

Japanilainen Shigeru Watanabe puolestaan toi jo 1990-luvun puolivälissä tutkimuksellaan tietoisuuteemme, että viisivuotias lapsi tuottaa noin puoli litraa kuolaa joka päivä. Huumori-Nobelin Watanabe sai käsittämättömästi vasta nyt.

Oikeiden Nobelien saajien tavoin myös huumori-Nobelin saajat pitävät kiitospuheen. Sen mitta on rajoitettu minuuttiin. Jos aika ylittyy, kahdeksanvuotias tyttö alkaa hokea: "Ole hyvä ja lopeta, minua kyllästyttää".

Päätössanat seremoniassa lausunut toimittaja Marc Abrahams onnitteli voittajia huumori-Nobelin henkeen sopivasti.

– Jos ette voittanut Nobelia tänään, ja varsinkin jos voititte, parempaa onnea ensi kerralla.


Lue myös:

    Uusimmat