Vuoden ensimmäinen pörssipäivä alkoi valoisasti heikon viime vuoden jälkeen

Miltä näyttää vuosi 2023 maailmalla? Ulkomaantoimittaja ennustaa 8:23
Katso myös: Miltä näyttää vuosi 2023 maailmalla? Ulkomaantoimittaja ennustaa.

Takana on sijoittajan kannalta heikko vuosi.

Vuoden ensimmäinen pörssipäivä on lähtenyt Helsingin pörssissä reippaasti käyntiin. Puoli kahdentoista jälkeen yleisindeksi oli 1,4 prosentin nousussa.

Vaihdetuimpien kärjessä olivat Nordea, Nokia, Sampo sekä Nokian renkaat.

Näistä ainoastaan Sammon osake liikkui aamupäivän aikana nollan molemmin puolin käyden miinuksella, mutta puolenpäivän lähestyessä sekin oli kivunnut plussan puolelle.

Vuodessa noin 70 prosenttia tippunut Nokian renkaat oli noin viiden prosentin nousussa.

Myös Pariisissa ja Frankfurtissa pörssit aukesivat nousuun.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Aasiassa, New Yorkissa ja Lontoossa pörssit ovat tänään kiinni uudenvuoden juhlakauden vuoksi.

Teollistuneiden maiden markkinoista Eurooppa pärjäsi parhaiten

Viime vuonna Helsingin pörssin yleisindeksi tippui noin 16 prosenttia. Osakkeiden arvostuksia ovat koetelleet muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seuraukset sekä korkojen jyrkkä nousu.

Nordean päästrategi Antti Saari kertoo Nordean viikkokirjeessä, että viime vuonna pitkien valtionlainojen tuotot olivat enemmän pakkasella kuin kertaakaan aiemmin.

Osakkeiden ja joukkolainojen välillä hajauttamisesta ei siis ole saanut tavanomaista hyötyä, kun molempien tuotot ovat olleet pakkasella.

Ukrainan sodasta huolimatta Eurooppa on pärjännyt parhaiten teollistuneiden maiden markkinoista, Saari kirjoittaa.

Tämä johtuu siitä, että Euroopassa on selvästi Yhdysvaltoja enemmän suhdanteille vähemmän herkillä aloilla ja energia-alalla toimivia yhtiöitä.

Viime vuonna takkiinsa ottaneita teknologiayhtiöitä Euroopassa taas on verraten vähän. Lisäksi eurooppalaisten valuuttojen heikkeneminen alkuvuonna tuki alueen vientiyhtiöiden tuloksia.

Saaren mukaan uuteen vuoteen lähdetään pidemmän aikavälin tuottonäkymien osalta huomattavasti päättynyttä vuotta paremmista asemista. Silti talousepävarmuus ja inflaatiohuolet painavat vielä lähikuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat