Loistokas sijoitusvuosi yllätti: 2019 jää historiaan vuosikymmenen parhaana – mutta syötiinkö hyvät uutiset etukäteen?

Omat rahat: Näin aloitat sijoittamisen 9:46
Video: Etkö tiedä, miten toimia? Näin aloitat sijoittamisen!

Vuosi 2019 oli sijoittajan silmissä loistelias, mutta tulevasta vuodesta tuskin tulee yhtä tuottoisa. 

Sijoittajat lähtivät tähän vuoteen poikkeuksellisen epävarmoissa tunnelmissa, mutta sijoitusvuodesta on tulossa vuosikymmenen paras.

Vuosi 2019 muodostui huomattavasti paremmaksi kuin sijoittajat osasivat odottaa vuosi sitten.

Uutistoimisto Bloombergin koostamat tilastot kertovat, että lähes jokainen omaisuusluokka on tarjonnut erinomaisia tuottoja. Viimeksi yhtä vahvoja lukuja kirjattiin finanssikriisin jälkimainingeissa vuonna 2009.

Keskuspankit palasivat löysemmän rahapolitiikan pariin

Noteeratut osakkeet ovat olleet kova sana: esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on noussut tänä vuonna 28 prosenttia, ja maailman osakemarkkinoita peilaava MSCI World -indeksi on vahvistunut yli 23 prosenttia.

Lisäksi korkosijoitukset ovat tuottaneet poikkeuksellisen hyvin laskevan korkotason ansiosta. Keskuspankit palasivat yhä löysemmän rahapolitiikan linjoille kolmannella neljänneksellä, ja etenkin Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskut tukivat osakemarkkinoita.

Samaan aikaan myös turvasatamina pidetyt kulta ja valtionlainat ovat tarjonneet vahvaa tuottoa. Kullan hinta on kohonnut tänä vuonna 15 prosenttia.

– Korkosijoituksista on yhä vaikeampaa saada tuottoa korkotason laskiessa entisestään, huomauttaa Työeläkevakuuttajat Telan analyytikko Kimmo Koivurinne.

Siksi korkoja tuottoisampia sijoituskohteita haetaan osakkeista, jotka ovat hyvin alttiita heilahteluille. Useimmilla on muistissa osakkeiden jyrkkä alamäki vuosi sitten.

Onko hyvät uutiset syöty jo etukäteen?

Bloomberg tulkitseekin, että ”briljantilla” vuodella 2019 on ”brutaalit” juuret. Vuoden 2019 nousua nimittäin selittää osin vuoden 2018 erittäin heikko loppu.

Jos tarkastelujakson ulottaa vuoden 2018 syyskuun loppuun, S&P 500 -indeksi on noussut vain kymmenen prosenttia. MSCI World -indeksi on sen jälkeen kohonnut alle seitsemän prosenttia.

Jälleen kerran kysymys on, kuinka paljon hyviä uutisia on syöty etukäteen. Bloombergin aineistojen perusteella paljonkin, koska Wall Streetin ennusteissa odotukset vuodelle 2020 ovat varovaisia.

Kauppasota, brexit, Kiinan talous

Sijoitusmarkkinoiden tärkeimmät ajurit ovat tuloskehitys, maailmantalous, rahapolitiikka sekä kauppa- ja geopolitiikka. Maailmantalouden ja euroalueen kasvu on pysynyt laimeana, mutta Suomen Pankin ennusteessa kasvun olisi määrä elpyä vuosina 2021–2022.

Suomen Pankki luettelee joukon epävarmuustekijöitä: kauppakiistat, brexit ja Kiinan talouden ongelmat ovat niistä keskeisiä.

SEB:n strategi Richard Falkenhäll huomauttaa markkinakommentissaan, että kaupparintamalta on saatu vaihteeksi myönteisiä uutisia. Kiina nimittäin laskee peräti 859 tuontitavaran tulleja, ja tullihelpotukset koskevat lähes 400 miljardin dollarin arvoista tavaravirtaa.

– Positiivista on sekin, että Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean kauppaministerit ovat kertoneet aikeistaan vauhdittaa vapaakauppaneuvotteluja, Falkenhäll arvioi.

Mitä kuuluu eläkeyhtiöille?

Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat saaneet osansa. Esimerkiksi Varman kumulatiivinen sijoitustuotto on ollut finanssikriisin jälkeen 95,7 prosenttia. Tammi–syyskuussa Varman tuotot olivat 8,8 prosenttia.

Kilpailija Ilmarisen tuotot olivat samalla jaksolla 8,2 prosenttia.

Varman tilastot kertovat, että sen osakesijoitukset tuottivat vahvan USA-painon ansiosta tammi–syyskuussa 16,3 prosenttia. Osakkeiden vahva kehitys on jatkunut neljännellä neljänneksellä.

Tela kertoo, että työeläkevarojen reaalinen tammi–syyskuun kokonaistuotto oli 8,2 prosenttia.

Vaikka talouskasvu on hidastunut, saavat markkinat tukea erittäin alhaisen korkotason pysyvyydestä. United Bankersin sijoitusjohtaja Teemu Perälä on varovaisen toiveikas.

– Joissakin talousindikaattoreissa on nähty myös paranemista. Markkina diskonttaa paranevaa makrotaloutta ja odottaa pahimman kuopan olevan jo takana.

Lue myös:

    Uusimmat