Vuoden 2015 internethuijaukset – menitkö sinäkin lankaan?

Harhaanjohtavat kuvat, videot ja someviestit pitivät ihmiset kiireisinä tänäkin vuonna. MTV Uutiset kokosi uutismedia BBC:n avustuksella kuluneen vuoden uskotuimmat huijaukset.

Lapset Nepalin maanjäristyksen keskellä

Kuva kahdesta toisiaan pitelevästä pienestä lapsesta levisi Nepalissa huhtikuussa tapahtuneiden maanjäristysten jälkeen. Vaikka kuva itsessään ei ole lavastettu, on se silti harhaanjohtava, sillä kuva on otettu vuonna 2007 Vietnamissa.

Facebookissa ja Twitterissä levinnyt kuva oli otsikoitu harhaanjohtavasti ”neljävuotias veli suojelee kaksivuotiasta siskoaan Nepalissa”.

Kuvan ottanut Na Son Nguyen kommentoi kuvan olevan hänen tunnetuin otoksensa, mutta vääristä syistä.

Laihduttava suklaa

Yhdysvaltalainen tiedetoimittaja John Bohannon halusi todistaa, kuinka helppoa mediaa on jallittaa. Hän uskotteli tekaistulla tutkijanimellä ja tutkimuksia esittelevällä verkkosivulla, että suklaasta ja punaviinistä koostuva ruokavalio auttaa laihdutuksessa.

Bohannon paljasti huijauksensa lopulta itse, mutta tutkimustuloksista olivat ehtineet kirjoittaa jo monet mediat ympäri maailmaa, kuten Huffington Post ja Daily Mail.

Pakolainen sometti matkansa Eurooppaan

Kesällä kuvapalvelu Instagramissa levisi kuvia, joissa senegalilaismiehen väitettiin esittelevän pakolaismatkaansa Espanjaan.

Dakarista kotoisin olevan Abdou Dioufin selfiet olivat internethitti ja hän sai tuhansilta seuraajiltaan kannustavia kommentteja.

Kuvien aihetunnisteet kuten #instaLovers ja #RichKidsOfInstagram herättivät kuitenkin epäilykset ja kuvat paljastuivat lopulta espanjalaisen valokuvafestivaalin mainoskampanjaksi.

Kadonnut lomaromanssi

Nuori ranskalaisnainen latasi syksyllä YouTubeen videon, jolla hän kertoi etsivänsä Australiassa lomalla tapaamaansa miestä, sillä nainen oli raskaana tälle. Video ja naisen Facebook-viestit herättivät epäluulot, sillä nainen ei kertomansa mukaan tiennyt kadonneesta miehestä edes tämän nimeä.

Epäluulot oli aiheellisia, sillä seuraavana päivänä "Natalie" paljastui näyttelijä Alizee Micheliksi, ja eräs sosiaalisen median yritys myönsi, että kyseessä oli vain tapa mainostaa australialaista rantalomakohdetta.

Kuva Eagles of Death Metalin konsertista

Kun tieto useista samanaikaisista terrorihyökkäyksistä Pariisissa marraskuussa alkoi levitä, levisivät samalla myös useat huhut ja harhaanjohtavat kuvat.

Erityisen suuren huijauksen osallisena oli Bataclan-salissa esiintynyt Eagles of Death Metal -yhtye, sillä heistä levitettiin kuvaa, jonka väitettiin olevan konsertista vain hetkiä ennen ammuskelun alkua.

Kuva oli oikeasti yhtyeen konsertista, mutta se oli otettu muutamia päiviä aikaisemmin Dublinissa ja se oli julkaistu bändin Facebook-sivuilla.

Twitterhuijaus julkkisten nimistä

Jonathan Sun -niminen yhdysvaltalaismies huijasi twiittasi keksityt faktat näyttelijäpari Will ja Jada Smithistä osoittaakseen, ettei kaikkea lukemaansa kannata todellakaan uskoa. Twiitistä tehtävä päätelmä on se, että Willin ja Jadan lapset, Willow ja Jaden, olisivat saaneet nimensä vanhempiensa toisten nimien inspiroimana.

Todellisuudessa julkkisparin toiset nimet ovat Carroll ja Koren.

Lue myös:

    Uusimmat