Junavuorojen peruutukset jatkuvat – VR saanut jo yli 5000 korvaushakemusta

Osa alkuviikon kaukoliikenteen junavuoroista perutaan kovan pakkasen vuoksi, VR kertoo. 

VR:n mukaan vuoroja perutaan, jotta tulevina päivinä voidaan varmistaa mahdollisimman sujuva liikenne.

VR:n kaukoliikenteen johtaja Piia Tyynilä pahoittelee muutosten aiheuttamaa vaivaa asiakkaille.

– Pitkä koko maanlaajuinen pakkasjakso on koetellut joukkoliikennettä ja myös VR:n junakalustoa ennen näkemättömällä tavalla. Tavoitteenamme on palata mahdollisimman nopeasti normaaliin liikenteeseen ja tästä syystä joudumme kierrättämään kalustoamme huollossa tehostetusti alkuviikon aikana, hän sanoo tiedotteessa.

VR:n kalustolle on kertynyt paukkupakkasilla huoltovelkaa, ja tämän vuoksi peruutuksia tulee vielä alkuviikolla, vaikka pakkaset hellittävät jo

Osa vuoroista korvataan busseilla

Peruutukset koskevat VR:n mukaan maanantain, tiistain ja keskiviikon junavuoroja. Vuoroja perutaan muun muassa Helsingin ja Turun Kupittaan, Tampereen ja Jyväskylän sekä Jyväskylän ja Helsingin välillä.

Vuorojen peruutukset voivat aiheuttaa harmia työmatkoja junalla kulkeville, sillä esimerkiksi Helsingin ja Kupittaan sekä Tampereen ja Jyväskylän välillä perutaan aamujunia.

Perutuille vuoroille lipun varanneet asiakkaat siirretään seuraaville junavuoroille tai korvaaville bussiyhteyksille. 

VR:n mukaan linja-autoilla korvataan maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona päivittäin noin 30 junavuoroa. Asiakkaat, joille ei löydy korvaavaa vuoroa, saavat automaattisesti hyvityksen lipustaan, VR kertoo tiedotteessaan.

Yöjunat tunteja myöhässä

Viime päivien kovat pakkaset ovat aiheuttaneet useita kaukoliikenteen junavuorojen perumisia ja myöhästymisiä. Viikonlopulta VR perui kuutisenkymmentä junavuoroa, ja lisäksi junat ovat useina päivinä myöhästelleet.

Myös sunnuntaina useat kaukoliikenteen junat ovat kulkeneet aikatauluistaan myöhässä. Viivästykset ovat VR:n mukaan noin 30–60 minuuttia.

Yöjunissa viivästykset olivat jopa tuntien mittaisia. Esimerkiksi lauantai-iltana matkaan lähtenyt yöjuna Helsingistä Rovaniemelle oli VR:n mukaan noin 3,5 tuntia myöhässä.

VR:n Tyynilä pyytää tiedotteessa matkustajia varautumaan mahdollisiin viivästyksiin ja kalustomuutoksiin myös alkavan viikon aikana. Busseilla korvataan peruutettuja junavuoroja Tyynilän mukaan vielä alkuviikolla.

Ei ehditty sulattaa

Tyynilä kertoi STT:lle sunnuntaina puhelimitse, että VR on saanut vuoden alkupäivien liikennepulmista poikkeuksellisen suuren määrän korvaushakemuksia.

– Sunnuntaiaamuun mennessä alkuvuoden myöhästymisistä ja häiriöistä oli tullut meille noin 5 000 korvaushakemusta.

Tyynilän mukaan hakemussuman käsittelyyn kuluu kahdesta kolmeen viikkoa.

VR:n kaukoliikennejohtaja totesi, että kova pakkanen vaikuttaa raideliikenteessä toisaalta vetureihin ja vaunuihin sekä toisaalta raiteisiin ja infraan, kuten sähköjärjestelmiin.

– Suurin pulma on ollut kaluston jäätyminen.

Onko VR:n nykykalusto sellaista, että sen pitäisi kestää myös tällaiset pitkittyneet kovat pakkaset?

– Kyllä kalustomme on hankittu näihin olosuhteisiin. Mutta kun pakkasjakso on ympäri Suomen näin pitkä, emme esimerkiksi saa vetureita ja vaunuja tarpeeksi pitkiksi ajoiksi sulamaan halliin. Näin haasteet kertautuvat.

Eniten ongelmia on nyt ollut Tyynilän mukaan junien paineilmajärjestelmien kanssa. Ne vaikuttavat esimerkiksi ovien toimintaan.

Koko VR:n kalusto on Tyynilän mukaan nyt käytössä. Liikkeellä ovat myös vanhemmat dieselveturit, joihin sähköratapulmat eivät vaikuta.

– Dieselveturit eivät kuitenkaan sovellu matkustajavaunujen vetämiseen, joten ne eivät ole täysin monikäyttöisiä poikkeustilanteissa, kaukoliikennejohtaja sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.26 ja lisätty tieto myös alkuviikon junavuorojen peruutuksista.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.39 lisätiedoilla. Lisätty muun muassa VR:n kaukoliikenteen johtaja Piia Tyynilän kommentit STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat