Volvo on valmis menettämään asiakkaita, mutta ei kolareissa: Uusien autojen huippunopeus rajoitettu 180 kilometriin tunnissa

Volvon uusi XC60 saa kylmää kyytiä kolaritestissä 4:11
Volvo XC60 sai kylmää kyytiä kolaritestissä.

Tuoreimman vuosimallin myötä kaikkien uusien Volvojen huippunopeutta on rajoitettu.

Volvo tiedottaa pyrkivänsä vähentämään vakaviin vammoihin ja kuolemiin johtaneita liikenneonnettomuuksia rajoittamalla kaikkien uusien autojensa huippunopeuden 180 kilometriin tunnissa.

Päätöksen taustalla on se tosiasia, ettei edes nykyautojen kehittynyt turvallisuustekniikka riitä pelastamaan henkiä, mikäli ylinopeutta on tarpeeksi paljon.

Nopeusrajoittimen lisäksi uusissa Volvoissa on muitakin suitsimisia mahdollistava avain, jolla omistaja voi rajoittaa kuljettajan menohaluja esimerkiksi perheenjäsenille tai nuoremmille ja kokemattomammille kuljettajille autoa lainatessa. Vastaavia avaimia ovat ottaneet käyttöön myös muut valmistajat – muun muassa yhdysvaltalainen Ford.

Volvon mukaan sen päätös on osoitus siitä, että valmistajat pystyvät halutessaan taistelemaan liikennekuolemia vastaan tukemalla turvallisempaa ajokäyttäytymistä.

– Uskomme, että autovalmistajalla on vastuu auttaa parantamaan liikenneturvallisuutta, sanoo Volvo Carsin turvallisuuskeskuksen johtaja Malin Ekholm.

Tietoinen riski

Kerroimme Volvon nopeusrajoitinsuunnitelmista jo viime keväänä. Ruotsalaisvalmistajan mukaan päätös on herättänyt runsaasti keskustelua.

Volvon tiedotteen mukaan "tietyt tahot" ovat kyseenalaistaneet autovalmistajan oikeuden asettaa tämänkaltaisia rajoituksia.

Se ei kuitenkaan kanna huolta päätöksen aiheuttamista asiakasmenetyksistä, sillä yhtiön mukaan valinta auttaa pelastamaan henkiä tien päällä.

Myös EU haluaa kitkeä ylinopeuksia

Euroopan parlamentti hyväksyi huhtikuussa 2019 uudet säännöt, joilla halutaan vähentää liikenneonnettomuuksia tekemällä monista autojen uusista turvavarusteista pakollisia.

Esimerkiksi älykkäät nopeusavustimet ovat tulossa pakollisiksi Euroopan union alueella myytäviin uusiin autoihin toukokuusta 2022 alkaen. Järjestelmä ilmoittaa kuljettajalle, mikäli tämä ylittää sallitun nopeusrajoituksen.

Nopeusavustimien lisäksi vuodesta 2022 alkaen kaikki uudet autot tulee varustaa automaattisella hätäjarrutusjärjestelmällä, joka kykenee tunnistamaan jalankulkijat ja polkupyöräilijät.

Mikä muuttuu?

Kaikissa uusissa autoissa tulee sääntöjen myötä olla toukokuusta 2022 lähtien varusteina noin 30 uutta turvallisuusjärjestelmää, kuten esimerkiksi:

  • Älykäs nopeusavustin, joka varoittaa kuljettajaa nopeusrajoituksen ylittämisestä
  • Kuljettajan vireystilan valvonta
  • Varoitus häiriötekijöistä, jolla pyritään pitämään kuljettajan huomio liikenteessä
  • Hätäpysäytysmerkki, joka ilmoittaa vilkkuvin valoin takaa tuleville kuljettajan jarruttavan äkillisesti
  • Peruutuskamera, joka auttaa kuljettajaa huomaamaan auton takana olevat ihmiset ja esteet
  • Rengaspaineen valvonta
  • Mahdollisuus asentaa alkolukko, joka estäisi kuljettajaa käynnistämästä autoa, jos veressä on alkoholia
  • Onnettomuusdatan rekisteröinti

Lähde: Volvo, Euroopan parlamentti

Lue myös:

    Uusimmat