Mainos

Voitonjuhlissa kekkaloidaan alasti – miksi mies riisuutuu?

Leijonajuhlinnan hulinoissa nähtiin yöllä harvinaisen paljon paljasta pintaa. Paljaita ylävartaloita ja jopa sukukalleuksiaan esittelivät voitonhurmiossa etenkin miehet. Ilmiö on yleinen monissa tunteikkaissa hetkissä ja asiaa auttavat tietysti myös nautitut virvokkeet.

Mutta miksi miehet haluavat riisuutua suuren tunnekuohun hetkellä?

Åbo akademin maskuliinisuuden tutkija Anders Ahlbäck sanoo, että ilmiötä ei ole tutkittu Suomessa, mutta aihetta sivutaan ruotsalaisessa jalkapallofaniutta tarkastelevassa tutkimuksessa.

Siinä käy ilmi, että ekstaattisessa tilassa, kuten vaikka jalkapallokatsomossa, miehen on sallittua ylittää länsimaissa ihannoitavan pidättyneisyyden raja.

– Tässä tulkinnassa katsotaan, että miesten keskinäinen halailu ja pussailu ovat täysin sallittua ekstaattisessa, rajatussa hetkessä eikä se ole silloin millään lailla epämaskuliinista.

Yhtälailla katsotaan, että poikkeuksellinen tilanne oikeuttaa ylittämään normaalikäytöksen rajat.

– Tavallisestihan me pidämme vaatteet päällä, mutta tällaisina hetkinä alastomuus on sallittua.

Ahlbäck sanoo, että miesten riisuutumishalusta ei ole olemassa tieteellistä selvitystä, mutta hän arvelee sen liittyvän haluun ilmaista itseään miehekkäänä ja maskuliinisena.

– Jääkiekkohan on hyvin maskuliininen laji. Ehkä halutaan osoittaa tässä yhteydessä myös se oma maskuliinisuus. Paljastaa lihakset tai se kaljamahakin voi olla miehelle vahva miehisen ylpeyden aihe.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.