Mainos

"Voit sanoa heille ei" – äiti kertoo, miksi hänen lapsensa ei tarvitse jakaa lelujaan muiden lasten kanssa

Kohua herättäneessä postauksessaan äiti kertoo, miksi hän ei kannusta lastaan jakamaan lelujaan muiden kanssa.

Puistossa sattunut välikohtaus sai äiti Alanya Koldbergin kirjoittamaan tekstin, jossa hän puolustaa omaa näkemystään asioiden jakamisesta. Äiti kertoo olleensa puistossa poikansa Carlsonin kanssa, kun yhtäkkiä puistossa ollut poikajoukko oli vaatinut pojan leluja itselleen. Carlson oli äidin mukaan ollut silminnähden ihmeissään poikien yrittäessä riistää rakkaita leluja hänen käsistään.

Carlson kääntyi äitinsä puoleen pyytäen apua. Toisin kuin muut äidit olettivat, Koldberg ei kehottanut poikaansa jakamaan lelujaan – päinvastoin.

–  Voit sanoa heille ”ei”, Carlson. Sano vain ”ei”. Sinun ei tarvitse sanoa mitään muuta, äiti kehotti poikaansa.

Koldberg kertoo tehneensä muille pojille selväksi, että lelut olivat hänen poikansa, ja jos hän ei halua luopua niistä, hänen ei tarvitse sitä tehdä. Heti sen jälkeen, kun nämä sanat pääsivät äidin huulilta, muut vanhemmat loivat häneen vihaisia katseita.

Lapsen tulisi tietää kuinka toimia aikuisena

Puolustaakseen näkemystään Koldberg päätti kirjoittaa aiheesta Facebook-päivityksen. Julkaisussaan hän perustelee hyvin sen, miksi vanhempien ei tulisi opettaa lapsiaan jakamaan lelujaan. 

Välittämättä vihaisista katseista, äidin mielestä hänen poikansa ei tarvitse antaa kolmea leluaan kuudelle pojalle, jotka odottavat, että saisivat käsiinsä jotain heille kuulumatonta. Varsinkaan, jos se tuntuu lelujen omistajasta epämukavalta. 

– Jos minä, aikuinen, kävelisin puistossa syömässä voileipää, jakaisinko leipäni jonkun puistossa olevan tuntemattoman kanssa? En!

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tavoitteenani on opettaa lapsille, kuinka toimia aikuisena. Tiedän monia ihmisiä, jotka eivät selvästikään ole oppineet jakamaan lapsina, mutta tiedän paljon enemmän ihmisiä, jotka eivät osaa sanoa ihmisille ei, eivät osaa asettaa rajoja tai pitää huolta itsestään. Itseni mukaan lukien, Koldberg toteaa. 

Äidin mukaan vanhempien tulisi ymmärtää, että emme elä maailmassa, jossa meidän tulisi luopua kaikesta vain sen vuoksi, että joku käskee tehdä niin.

Sivuhuomautuksena äiti kertoo hänen poikansa tuoneen mukanaan leluja, jotta hän voisi leikkiä niillä puistossa tapaamansa pikkutytön kanssa. Tästä syystä hän ei halunnut jakaa lelujaan kuuden pelottavan pojan kanssa.

"Hän opettaa lapsilleen harkintaa"

Koldbergin julkaisu on herättänyt runsaasti keskustelua aiheen ympärillä, ja lukuisat ihmiset ovat antaneet oman näkemyksensä asiaan. Suurin osa kommentoijista kertoo olevansa äidin kanssa samaa mieltä. Lapsille tulisi opettaa, milloin itsekkyys on hyvästi ja milloin kieltäytyminen kannattaa.

–  Hän ei opeta lapselleen, ettei asioita kannata jakaa, hän opettaa lapselleen mukavuutta, harkintaa ja valvontaa, eräs kommentoija toteaa.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan yhdy Koldbergin mielipiteeseen asiasta. Osa kommentoijista kritisoi, ettei aikuisten ja lasten käyttäytymistä voi verrata toisiinsa, ja jakaminen on tärkeä taito lapsen tulevaisuutta ajatellen.

– Epäilen suuresti sitä, että lapsille kehittyisi psykologisia ongelmia jakamisen vuoksi. Tämä postaus on todella naurettava ja dramaattinen, toinen kommentoija kertoo.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo, voiko lapsen lahjonnasta olla haittaa. 

 

2:15

Lähde: Metro

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.