Voisiko Suomi tarjota kyberapua Ukrainalle? Pekka Haavisto: "Tämä on hyvä ajatus"

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomi voisi mahdollisesti tukea Ukrainaa kyber- ja hybridiosaamisensa kautta.

Eduskunnassa on keskusteltu tänään siitä, kuinka Suomi voisi auttaa mahdollisesti Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen uhriksi joutuvaa Ukrainaa.

Tähän asti Suomi on hieman lisännyt rahallista tukeaan Ukrainalle. Aseita ei ole kuitenkaan toimitettu, sillä hallitusohjelma kieltää aseiden toimittamisen konfliktialueille.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja kokoomuksen Elina Valtonen miettivät, voisiko Suomi tukea Ukrainaa antamalla apua kyber- ja hybridisodankäynniltä puolustautumiseen.

Suomessa sijaitsee esimerkiksi Euroopan unionin kyberosaamiskeskus.

– Suomen tuki Ukrainalle voisi olla esimerkiksi EU:n nopean toiminnan kyberturvallisuusryhmän työn tukemista, Essayah ehdotti.

Haavisto: "Tätä ollaan valmistelemassa"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) suhtautui ajatukseen myönteisesti.

Varsinaista konkretiaa kyberavun muodosta ei toistaiseksi kuultu, mutta valmistelu on Haaviston mukaan käynnissä.

– Tämä on hyvä ajatus ja tätä ollaan eri tavoin valmistelemassa. Tämä kyber- ja hybridiyhteistyö voisi olla juuri sitä työtä, jota tässä ajassa voidaan antaa ja tarjota Ukrainalle, Haavisto vastasi kansanedustajille.

Ukraina on jo alkuvuonna joutunut erilaisten kyberiskujen kohteeksi.

Viime viikolla useiden ukrainalaispankkien sekä maan hallituksen verkkosivuille tehtiin merkittävä hyökkäys, jonka takana oli Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian mukaan Venäjä.

Erilainen kyber- ja hybridivaikuttaminen on ollut leimallinen osa jo vuonna 2014 Itä-Ukrainassa ja Krimin niemimaalla alkanutta sodankäyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat