Tuhansia siirtolaisia kerääntynyt Puolan ja Valko-Venäjän rajalla – videot näyttävät, miten ihmisjoukot pyrkivät aidan läpi

Siirtolaiset ovat aseistettujen valkovenäläisten valvonnassa, sanoo Puolan sisäministeriö.

The Guardianin mukaan valkovenäläisviranomaiset saattoivat arviolta tuhat siirtolaista rajalle maanantaina.

Siirtolaiset sanoivat, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

Rajalta julkaistuissa näkyy, kuinka siirtolaiset yrittävät hajoittaa aitaa muun muassa lapioilla. Videoilla kuuluu myös kuulutus, joka varoittaa rajan laittomasti ylittämisestä seuraavan rangaistus.

Siirtolaiset yrittävät hajottaa raja-aitaa – katso videolta, miltä tilanne rajalla näytti maanantaina alkuillasta: 

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla kiristyy – näin siirtolaiset yrittävät hajottaa raja-aitaa 1:36

Puolan hallituksen tiedottaja sanoi maanantaina alkuillasta, että rajalle kerääntyneitä siirtolaisia olisi arviolta 3 000–4 000, mutta määrät ovat heitelleet lähteestä riippuen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Puolalaisen Gazeta Wyborczan mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin 10 siirtolaista, seitsemän heistä Puolan puolella rajaa.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen, STT kertoo.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjää siirtolaisten työntämisestä kohti EU:n rajoja kostona maalle asetetuista pakotteista. Myös Nato sanoi olevansa tilanteesta huolissaan, ja kuvaili Valko-Venäjän toimintaa hybriditaktiikaksi.

Lähteet: Reuters, STT

Lue myös:

    Uusimmat