Voisiko ruoan hinta jopa tuplaantua? Asiantuntijat eivät usko ministeri Lintilän arvioihin Ylelle: "Jopa 10 prosentin nousu olisi iso juttu"

Ruoan hintaa nousee tänä vuonna 1:53
Katso video: Selvää on, että ruoka tulee kallistumaan Suomessakin. Näin asiantuntijat arvioivat elinkeinoministeri Lintilän kovia arvioita.

Ruoan hinta nousee tänä vuonna 5–10 prosenttia, arvioivat Luonnonvarakeskus ja Pellervon taloustutkimus.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tänään Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että ruoan hinta tulee nousemaan jyrkästi Ukrainan sodan seurauksena.

– On arvioitu, että jos tällä hetkellä ruokakassin hinta on noin 11 prosenttia ihmisten palkasta tai tuloista, niin se tulee lähes tuplaantumaan yli 20 prosenttiin, Lintilä sanoi Ylelle.

Ministerin arvio tarkoittaisi, että ruokakassin hinta kaksinkertaistuisi, jos palkka tai tulot pysyvät samoina. 

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg ei usko näin jyrkkään ruoan hinnan nousuun.

– Ei nyt ihan näin suuresta noususta puhuta. Suuruusluokka on tämän hetkisten arvioiden  5–10 prosenttia, jos puhutaan ruoan hinnan noususta tämän vuoden aikana.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi on samoilla linjoilla. Hän arvioi ruoan hinnan nousevan tänä vuonna 5–10 prosenttia.

– Ruoan hintaan kohdistuu poikkeuksellisia nousupaineita, mutta ei ruoan tai ruokakassin hinta nyt kuitenkaan ole kaksinkertaistumassa. Varmasti ruoan hinta nousee vähintään yli ennakoidun inflaatiovauhdin, eli viiden prosentin, mutta kyllä jopa kymmenen prosentin nousu olisi aika iso juttu. 

Ruoan hinta noussee tänä vuonna jyrkästi – näin arviot otettiin vastaan Helsingissä 3:19
Ruoan hinta nousee tänä vuonna jyrkästi. Näin arviot otettiin vastaan Helsingissä.

Taustalla Elintarviketeollisuuden arvio

Lintilä kertoo MTV Uutisille, että arvio ruokamenojen osuuden noususta yli 20 prosenttiin perustuu Elintarviketeollisuuden arvioihin.

Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Mikko Käkelä korostaa, että Elintarviketeollisuus ei ole ottanut kantaa ruoan hinnan nousuun.

– Kilpailulain mukaisesti emme voi ottaa, emmekä ota kantaa ruoan hintaan tai sen kehitykseen. Olemme esittäneet huolemme, että tilanteen pitkittyessä kriisillä on vakavia vaikutuksia koko ruokaketjuun.

– Kun osuus (ruokamenojen osuus käytettävissä olevista tuloista) on nykyisin on noin 11 prosenttia, niin se varmasti tulee nousemaan. Ja vaarana on, että se kohoaa jopa lähelle 20 prosenttia, Käkelä sanoo.

Käkelän mukaan Ukrainan sodan seurauksena raaka-aineiden, energian, pakkausmateriaalien ja muiden tuotantopanosten saatavuus heikkenee ja kustannukset kasvavat.

Käkelä ei ota kantaa siihen, millä aikavälillä ruokamenojen osuus käytettävissä olevista tuloista voisi nousta lähelle 20 prosenttia.

– Emme ole puhuneet aikamääreistä. Jos sota jatkuu kesän yli, se tarkoittaa, että Ukrainassa ei viljellä kesällä mitään. Silloin maailman vehnästä jää pois 30 prosenttia. 

Viljojen hinnat voivat kaksinkertaistua

Maatalousraaka-aineiden, kuten viljojen hinnat voivat kaksinkertaistua Ukrainan sodan seurauksena, sanoo Luonnonvarakeskuksen Niemi.

– Esimerkiksi viljan hinnassa voidaan nähdä hyvinkin sadan prosentinkin nousuja. Ne kuitenkin heijastuvat vain pieneltä osin lopulliseen ruoan hintaan. Raaka-aineiden osuus ruoan hinnasta on noin 15 prosenttia kuluttajan maksamasta hinnasta.

Elinkeinoministeri Lintilä sanoi Ylelle maatalouden tilanteen olevan jo ennestään kriittinen, ja pahenevan Ukrainan sodan seurauksena. 

Maataloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila sanoi aiemmin STT:lle, että jos kustannuskriisiä ei ratkaista, on edessä suomalaisen maataloustuotannon loppu.

Marttila ei ottanut kantaa siihen, onko tulossa Lintilän odottama tuplaantuminen kotitalouksien ruokamenoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat