Kurvinen: Ruoka voi kallistua 20 prosenttia nykyisestä loppuvuoteen mennessä: "Kannattaa varautua siihen, että tuotevalikoimat supistuvat"

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen: Ruoka voi kallistua 20 prosenttia nykyisestä loppuvuoteen mennessä 1:59
Katso video: Näin maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen arvioi tulevaa ruoan hinnan nousua MTV Uutisille.

Ruoka voi kallistua 15–20 prosenttia nykyisestä loppuvuoteen mennessä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Viimeisen vuoden aikana ruoan hinta on noussut jo lähes 11 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Jyrkimmin hinnat ovat nousseet kevään aikana, sillä joulukuuhun verrattuna ruoan hinta on noussut noin kymmenen prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoo, että loppuvuoden aikana ruoka kallistuu vähintään yhtä paljon nykyhetkeen verrattuna.

– Arvioisin itse, että kymmenen prosenttia on pohjaluku ja jopa 15–20 prosentin hinnannousuun täytyy kodeissa varautua, kun puhumme tulevasta syksystä ja ensi vuoden alusta. 

Pellervon taloustutkimus (PTT) on arvioinut, että vuoden 2022 aikana ruoka kallistuisi kokonaisuudessaan 11 prosenttia. Kurvisen arvion mukaan ruoan hinnan nousu olisi siis huomattavasti jyrkempää.

– Tämä on valitettava uutinen, mutta rehellinen täytyy olla. Ruoka ei tule syksyllä ja talvella loppumaan kaupoista, mutta siihen kannattaa varautua, että tuotevalikoimat supistuvat, ja ihan niitä kaikkia tuttuja tuotteita ei lähikaupasta löydy.

Kurvinen ei halunnut tarkentaa, mistä tuotteista pulaa voisi tulla.

– En lähde sitä arvioimaan. Mutta ruoka ei Suomesta lopu, eikä mihinkään nälkään joudu varautumaan.

Ruoan hinnan nousu johtuu muun muassa siitä, että maataloustuottajien käyttämän energian ja lannotteiden hinta on noussut Ukrainan sodan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat