Voisiko Kiinassa leviävä mysteerivirus tulla myös Suomeen? THL vastaa kysymyksiin uudesta taudista – "Alkuperästä opitaan koko ajan lisää"

1:53
Video: Mysteerivirusaihetta puitiin aiemmin MTV Uutiset Livessä.

Saattaisiko kiinalaiskaupungissa levinnyt virus levitä myös Suomeen? 

Kiinalaiset ovat tunnistaneet uudenlaisen koronavirustyypin, joka sairastutti Wuhanissa kalatorilla vierailleita vuoden vaihteen aikaan. Uudesta viruksesta tiedetään toistaiseksi vain vähän.

– Taudin alkuperästä opitaan koko ajan lisää. Toistaiseksi tiedetään, että kyseessä on koronavirusryhmään kuuluva virus, joka on SARSin tyyppinen, muttei identtinen sen kanssa, THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane toteaa.

Tällä hetkellä tutkijat pitävät todennäköisimpänä, että virus tarttui ihmisestä eläimeen Wuhanin kalatorilla, jossa myytiin myös eläviä eläimiä, kuten jäniksiä, lintuja ja käärmeitä.

Varmaa tietoa taudin leviämistavasta ei kuitenkaan ole.

Tauti sattanut levitä läheisessä ihmiskontaktissa

Kiinassa on vahvistettu nyt kaikkiaan 41 tartuntatapausta.

Lisäksi tauti on havaittu Japanissa ja Thaimaassa Wuhanssa vierailleilla matkailijoilla. Toistaiseksi kaksi ihmistä on menehtynyt taudin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Muilla sairastuneilla tauti on aiheuttanut keuhkokuumeen tai lievän keuhkokuumeen. Ainakin toisella kuolonuhreista oli perussairauksia.

Uusi virus on aiheuttanut huolta siitä, saattaisiko tauti levitä tehokkaasti myös ihmisestä toiseen ja muodostaa SARS-viruksen kaltaisen, useampaan maahan levinneen epidemian. Tällä hetkellä Kiinassa epäillään, että tauti on saattanut levitä perheen sisällä henkilöstä toiseen.

– Viruksen kyky tarttua ihmisestä toiseen on oletettavaa kun on läheistä kontaktia, mutta tällä hetkellä uskotaan, ettei se leviä yhtä tehokkaasti kuin SARS eikä se aiheuta yhtä vakavaa tautia.

Pitääkö olla huolissaan?

Virus on herättänyt kysymyksiä siitä, saattaisiko tauti levitä turismin myötä Suomeen ja pitääkö suomalaismatkailijoiden olla huolissaan Aasianlomalla.

THL:n mukaan taudin riski levitä Suomeen on pieni.

– Silti mikäli näin tapahtuisi, Suomen terveysviranomaisilla on laboratoriodiagnostiikka ja erityistilanteen toimintamallit olemassa, jotta tauti voidaan tunnistaa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja