Mainos

Voimakkain hurrikaani liki vuosikymmeneen iski Haitiin – tältä se näyttää avaruudesta kuvattuna

1:10

Karibianmerellä hurrikaani Matthew on saapunut saarivaltio Haitiin. Köyhässä Haitissa arvioidaan olevan vaara mittavalle katastrofille, sillä Matthew on liki vuosikymmeneen voimakkain hirmumyrsky Karibialla.

Ensimmäiset uhrit myrsky vaati jo maanantaina. Haitissa kuoli yksi ja on kateissa yksi ihminen.

Hurrikaani koettelee tällä erää myös Kuuban itäosaa sekä Dominikaanista tasavaltaa.

Hitaasti pohjoiseen liikkuvan hirmumyrskyn reitti näyttäisi uusimpien ennusteiden mukaan kääntyvän hieman enemmän länteen kuin oli aiemmin arvioitu. Tämä saattaa merkitä sitä, että vaaravyöhykkeessä on Bahamasaarten lisäksi Yhdysvaltain Floridan itärannikko.

Iso huoli juomavesi 

Haitin pääkaupunki Port-au-Prince on eräs riskikohteista. Liki puolen miljoonan asukkaan slummialue Cite Soleil sijaitsee pääkaupungissa kokonaan merenpinnan alapuolella, joten se saattaa tulvia. Tilannetta vaikeuttaa, että kaupunginosan kanavat ovat täynnä roskia.

Haitin pääkaupungissa osa asukkaista ei ole suostunut lähtemään evakkoon. Osittain syynä tähän on pelko siitä, että tyhjilleen jääneisiin koteihin murtaudutaan. Toisaalta evakuointia on estänyt pula kuljetusvälineistä kuten busseista.

Miami Herald -lehden Haitin-kirjeenvaihtaja Jacqueline Charles kertoi Ruotsin uutistoimisto TT:lle aamulla Suomen aikaa, että Port-au-Princeen odotettiin myrskyn kovinta iskua aamukahdeksan ja aamukymmenen välillä Suomen aikaa.

– Mutta Haitissa on jo kaupunkeja, jotka ovat tulvineet. Syynä ei ole ollut niinkään sade kuin merenpinnan nousu, Charles lisäsi.

Hänen mukaansa hurrikaanin jälkeen jää etenkin huoli juomavedestä.

– Haitissa esiintyy koleraa. Kovien sateiden yhteydessä koleratapausten määrä tapaa kasvaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.