Mainos

Voiko vaatekaupassa tehdä luontoa kunnioittavia valintoja? Lue asiantuntijan vinkit vastuullisempiin vaateostoksiin

1:21
Ina Mikkola esittelee vaatekaappinsa aarteita.

Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmen mukaan vaatteiden ekologisuudesta on tarjolla liian vähän tietoa. 

Ina <3 Suomi -ohjelmassa aiheena on luonto. Toimittaja Ina Mikkola pohtii, miten yhteiskuntaa tulisi muuttaa, jotta se toimisi luonnon ehdoilla.

Mikkola lähtee etsimään vastuullisesti valmistettuja vaatteita, mutta tehtävä osoittautuu hankalaksi. Hän pyytää apuun vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmen.

Nurmen mukaan ympäristöystävällisiä vaatteita etsiessään on kiinnitettävä huomiota vaatteen koko elinkaareen. Vaatteen tulisi olla valmistettu ekologisesta materiaalista, tuotettu eettisesti ja ekologisesti, kestää pitkään ja olla lopuksi kierrätettävä.

Nurmi toteaa, että tavallisen kuluttajan on hankala löytää tietoa vaatteiden ekologisuudesta. Hän vinkkaa, että vaatekaupasta kannattaa etsiä erityisesti tiettyjä materiaaleja. Luomupuuvilla on tavallista puuvillaa parempi vaihtoehto, sillä sen viljelyssä ei käytetä lainkaan myrkkyjä.

– Puuvillan viljelyssä käytetään paljon kemikaaleja ja torjunta-aineita. Ne ovat huonoja sekä ympäristölle että ihmisille, jotka puuvillapelloilla työskentelee, hän selittää.

Vielä parempi vaihtoehto on Nurmen mukaan lyocell, kauppanimeltään Tencel. Se on viskoosin tapainen selluloosamuuntokuitu, jonka tekoprosessi on viskoosia ekologisempi.

– Tulevaisuuden innovaationa voisi sanoa ioncell-kuidun, jota Suomessa kehitellään.

Ina <3 Suomi Subilla maanantaisin klo 20.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja