Itsemurhapäänsärkyä sairastava suomalaismies lääkitsee itseään huumesienillä – kertoo kokemuksistaan televisiossa

1:33
Mies kertoo Ina Mikkolan haastattelussa, miksi käyttää psilosybiinisieniä.

Ina Mikkola tapaa miehen, joka käyttää psilosybiinisieniä lääkkeenä voimakkaisiin päänsärkyihin.

Ina <3 Suomi -ohjelmassa toimittaja Ina Mikkola etsii uusia näkökulmia huumekeskusteluun. Hän tapaa anonyyminä pysyttelevän mieshenkilön, joka käyttää taikasieninä tunnettuja suippumadonlakkeja lääkitäkseen voimakasta päänsärkyä.

Sienet sisältävät keskushermostoon vaikuttavaa psilosybiiniä, jota käytetään yleisesti psykedeelisenä päihteenä. Psilosybiinipitoisten sienten kerääminen, hallussapito, käyttö, kasvattaminen ja myynti on kielletty Suomen huumausainelainsäädännössä.

Mies kertoo sairastavansa Hortonin syndroomaa, joka tunnetaan myös nimellä itsemurhapäänsärky. Hän ei ole saanut apua migreenilääkkeistä, mutta kertoo sienten auttavan oireisiin.

– Olen saanut pidettyä päänsärkysyklit kokonaan poissa sienien avulla.

Mies toteaa sienien käytön parantaneen elämänlaatuaan huomattavasti.

– En koe tässä rikkovani lakia, jos en halua viettää elämääni pimeässä huoneessa.

Päihdelinkki-sivuston mukaan psilosybiinisienten vaikutukset voivat olla vaikeasti ennustettavia. Sienten käytön fyysiset vaikutukset alkavat 20 minuutin kuluttua ja kestävät noin kuusi tuntia. Sivuvaikutuksia voivat olla muun muassa pupillien laajentuminen, sydämentykytys, huimaus, pahoinvointi ja oksentelu, lihasheikkous, tokkuraisuus ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen.

Psilosybiinisienten psyykkisiin vaikutuksiin kuuluvat kuulo- ja näköharhat, todellisuudentajun hämärtyminen ja pelkotilat. Suuren määrän käyttäminen voi aiheuttaa paniikkikohtauksia ja psykooseja. Vaikutusten voimakkuuteen ja kestoon vaikuttavat annostuksen lisäksi yksilölliset ominaisuudet sekä sosiaalinen tilanne ja ympäristö.

Sivustolla kerrotaan, että psilosybiinisienten aiheuttamaa psyykkistä riippuvuutta pidetään melko lievänä, eikä fyysistä riippuvuutta ole kuvattu. Jos ainetta käyttää toistuvasti lyhyen ajan sisällä, toleranssi kasvaa. Sienien poimimiseen liittyy riskejä, sillä ne muistuttavat useita myrkyllisiä sienilajeja.

Ina <3 Suomi Subilla maanantaisin klo 20.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja