Voiko uida, jos vedessä on vähän sinilevää? Kaksi helppoa tapaa tunnistaa haitallinen sinilevä

Onko vesistöissä sinilevää? – näin tarkistat sen helposti kotikonstein 8:27
Videolla kaksi kotikonstia sinilevätilanteen testaamiseen!

Sinilevän esiintymisen vedessä voi testata myös itse. MTV Uutiset Live näyttää asiantuntijan avustuksella, miten se tapahtuu!

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kristiina Vuorio kertoi MTV Uutiset Livessä vinkkejä siihen, kuinka sinilevätilannetta voi itse havainnoida vesistöstä.

Sinilevä runsastuu kesäkuumalla

Vuorio kertoo, että sinilevän esiintyvyys alkaa runsastua kesä-heinäkuun vaihteessa – valitettavasti samaan aikaan, kun koittavat parhaat uimakelit ja moni on lomalla.

Vuorio kertoo, että järvillä tilanne oli vielä viime viikolla pitkän ajan keskiarvon tuntumassa eli oli ajankohdalle tyypillinen tilanne. 

– Tietysti nyt kun on ollut lämpimiä kelejä, sinilevät runsastuvat. Ne kasvavat nopeammin lämpimässä vedessä.

Sinilevä on luonnollinen osa vesistöjä ja sitä on kaikenlaisissa vesistöissä. Jos ravinteita on liikaa, runsastuu sinileväkin liikaa. Vuorion mukaan ne voivat silloin tuottaa erilaisia levämyrkkyjä ja niistä on siinä mielessä haittaa. 

Sinilevää voi olla kylmemmälläkin kelillä

Sinilevä voi kasvaa myös ei-niin-lämpimässä vedessä. Vuorio kertoo, että sinilevä on havaittu myöhään syksylläkin, loka-marraskuussa, kun vesi on alle kymmenasteistakin.

– Sinilevää voi esiintyä myös jonkinnäköisinä massaesiintyminä jään alla, jos jään päällä ei ole hirveästi lunta ja jään läpi pääsee valoa. Että (levää) tavataan myös jään alla, mutta se kasvaa paremmin, kun on lämmintä vettä, Vuorio sanoo.

Videolla näytetään kaksi tapaa, jolla voit itse tutkia, onko vesistössä sinilevää. Vuorio kertoo myös, miksi vedessä ei pidä uida, jos siellä on sinilevää.

Lue myös:

    Uusimmat