Voiko sähköyhtiö tarjota vain pörssisähkösopimusta? Sähkönmyyjistä ja sopimushinnoista useita tutkintapyyntöjä – näin Energiavirasto vastaa

Missä on suurkaupunkien kallein sähkö? 9:16
Missä on suurkaupunkien kallein sähkö?

Energiavirasto kertoo, että sillä on tällä hetkellä vireillä useita tutkintapyyntöjä sähkön toimitusvelvollisen vähittäismyyjän myyntituotteen kohtuullisesta hinnasta sekä siitä, voiko pörssisähkö olla ainoa myyjän uusissa sopimuksissa tarjoama myyntituote.

Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkkoalueen toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille pienkäyttäjille.

Energiavirasto kertoo, ettei se ole antanut aiempia päätöksiä tai linjauksia sähkömarkkinalain tarkoittamasta toimitusvelvollisen myyntituotteen kohtuullisesta hinnasta eikä siitä, voiko pörssisidonnainen sähkönmyyntituote olla ainoa sähköyhtiön tarjoama tuote. 

Tiedotteessaan Energiavirasto kuitenkin sanoo, että se voi sitovasti ottaa kantaa toimitusvelvollisuustuotteisiin ja -hintoihin ainoastaan jälkikäteen annettavilla valituskelpoisilla päätöksillä. 

Virasto ei voi esimerkiksi etukäteen asettaa korkeinta sallittua toimitusvelvollisuustuotteen hintaa eikä määrätä, kuinka suuri toimitusvelvollisuustuotteen hinnan kertakorotus voi olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa.

Lisäksi kysymyksiä Energiavirastolle on tullut siitä, onko vähittäismyyjällä ollut julkiset sähkön myyntiehdot ja -hinnat ja ovatko ne määräytyneet sähkömarkkinalain edellyttämällä tavalla.

Tiedotteessaan Energiavirasto toteaa, että myyjällä on oltava julkiset sähkön myyntiehdot ja -hinnat sekä niiden määräytymisperusteet toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille.

Lintilä: Sähköyhtiöiden tingittävä tuottotavoitteistaan 2:03
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) penää sähköyhtiöitä tinkimään tuottotavoitteistaan.

Lue myös:

    Uusimmat