Voiko pomo pakottaa ulkomaanmatkalle koronaviruksen riehuessa maailmalla? Lääkäri selventää, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on suomalaisilla työpaikoilla

WHO nosti koronaviruksen riskiluokitusta hyvin korkeaksi – lääkäri kertoo, millaisia vaikutuksia viruksella on työpaikoilla 9:28
WHO nosti koronaviruksen riskiluokitusta hyvin korkeaksi – lääkäri kertoo, millaisia vaikutuksia viruksella on työpaikoilla

Maailman terveysjärjestö WHO nosti koronaviruksen leviämisen globaalia riskiluokitusta hyvin korkeaksi. Pelko koronaviruksen leviämisestä mietityttää myös monissa suomalaisyrityksissä.

Monissa kansainvälisissä yrityksissä tehdään ulkomaanmatkoja työn niin vaatiessa. EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaaran mukaan työnantajat seuraavat tällä hetkellä ulkoministeriön antamia matkustusohjeita.

Jos kohdemaahan on matkustuskielto, maahan ei matkusteta – oli työmatka kuinka tärkeä tahansa. On kuitenkin olemassa myös koronaviruksen suhteen riskialttiita maita, joissa matkustuskieltoa ei ole asetettu. Tällaisissa tilanteissa työnantajan on hyvä pohtia, onko matka riskin arvoinen.

– Tässäkin tapauksessa on hyvä miettiä, voidaanko tämä työmatka korvata jollain virtuaalikokouksella tai etäyhteydenotolla, ettei tarvitsisi fyysisesti matkustaa sinne kohdemaahan. Tällä tavalla keskustellen työntekijä ja työnantaja voivat sopia parhaasta mahdollisesta vaihtoehdosta.

Voidaanko tulo työpaikalle estää koronaviruksen pelossa?

Entä tilanne, jossa työntekijä saapuu esimerkiksi lomamatkaltaan kohteesta, jossa on todettu koronavirustartuntoja – voiko työnantaja estää työntekijää tulemasta töihin?

– Jos työntekijä on ihan oireeton ja terve tullessaan kotimaahan, hänen tulemistaan ei voida estää työpaikalla.

Jos työpaikalla ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla työntekijän töihin tulo estetään, Rytivaaran mukaan työpaikan on korvattava aika, jonka työntekijä on kotona.

Entä, jos suomalainen joutuu kesken ulkomaanmatkansa karanteeniin? Maksaako työntekijä sen aikaiset ansionmenetykset? Katso yllä olevalta videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat