Tutkija: Suomi ei ymmärrä Turkin johdon epäluottamusta länsimaihin: "Ei pidä kuvitella, että Turkki pohtisi 'yleistä etua'"

Turkki lähetti vaatimuslistan Suomelle ja Ruotsille, mutta sen oikea osoite taitaa olla Yhdysvallat:"Voi viedä pidempään kuin Suomessa toivotaan" 3:54
Video: Turkki lähetti vaatimuslistan Suomelle ja Ruotsille, mutta sen oikea osoite taitaa olla Yhdysvallat: "Voi viedä pidempään kuin Suomessa toivotaan"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija, Turkki-analyytikko Toni Alaranta arvioi, että Suomessa ei ymmärretä, kuinka vahvaa epäluottamusta ja antipatiaa Turkin johto kokee suhteessa länsimaihin.

– Maan Nato-jäsenyys on hyvin välineellinen, ei pidä kuvitella, että se pohtisi jotakin liittoutuman 'yleistä etua'" hän kommentoi Twitterissä.

Alaranta ennakoi, että Nato-maat tulevat jakautumaan niihin, jotka vaativat kovaa linjaa presidentti Recep Tayyip Erdoğania vastaan, ja niihin jotka korostavat de-eskalaatiota melkeinpä hinnalla millä hyvänsä.

– Hyvä varautua siihen, että tämän Turkin uusimman tempun jälkeen Natossa käy kuten EU:ssa jo käynyt, Alaranta huomauttaa.

Hän nostaa esiin myös Erdoğanin tukijana tunnetun toimittaja Mehmet Barlasin kommentin, jonka mukaan Turkin varsinainen ongelma on Yhdysvallat.

– Erdoğanin mukaan Ruotsi ja Suomi hyysäävät terroristeja. Kuten kaikki tietävät, näiden terroristien varsinainen tukija on Yhdysvallat. Jos Nato on Turkin liittolainen, tämä on ratkaistava, Alaranta siteeraa Barlasin kommentteja, jotka on julkaistu turkkilaisessa Sabah-lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat