Unkarin ulkoministeri perustelee päätöstä Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi nousevilla energiakustannuksilla.
Unkari ja Serbia aikovat rakentaa uuden öljyputken maiden välille yhteistyössä Venäjän kanssa, kirjoittaa Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto viestipalvelu X:ssä.
Asiasta kirjoittaa myös Unkarin kansainvälisestä viestinnästä vastaava Zoltan Kovacs.
Hungary Today -lehden mukaan Szijjarto perustelee päätöstä Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi nousevilla energiakustannuksilla.
– He haluavat, että lopetamme venäläisen raakaöljyn ja maakaasun käytön sekä suljemme kuljetusväylät. Näemme seuraukset Euroopassa: nyt meidän on maksettava energiasta moninkertaisesti enemmän kuin muualla maailmassa, Szijjarto sanoi.
Kovacs kirjoittaa niin ikään, että EU:n pakotteet kaksin- tai nelinkertaistaisivat unkarilaisten perheiden energiakustannukset. Unkari rakentaa Kovacsin mukaan putkilinjaa 180 kilometrin edestä.
EU on asettanut Venäjälle laajoja pakotteita sen jälkeen, kun maa aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan vuonna 2022.
Viime viikolla EU hyväksyi uudet Venäjä-pakotteet, jotka iskevät Venäjän öljytuloihin. Pakotteissa muun muassa alennetaan venäläiselle öljylle asetettua hintakattoa. Hintakattoa alennetaan nykyisestä 60 dollarista runsaaseen 47 dollariin barrelilta. Hintakattoa voidaan mukauttaa öljyn hinnan muuttuessa tulevaisuudessa.
– Unkari ei joudu näiden katastrofaalisten päätösten uhriksi, Szijjarto kirjoittaa X:ssä.
Szijjarton mukaan öljyputki voisi olla toiminnassa jo vuonna 2027.
Slovakia jarrutteli pakotteita
EU pääsi sopuun uusista Venäjä-pakotteista sen jälkeen, kun Slovakia ilmoitti luopuvansa pyrkimyksistään estää pakotteet. Päätös uudesta pakotepaketista oli lykkääntynyt viikoilla Slovakian jarruttamisen vuoksi.
Slovakian estelyt ovat liittyneet maan huoliin EU-komission suunnitelmasta irtautua täysin venäläisestä kaasusta ja öljystä vuoteen 2027 mennessä. Aikomus irtautua venäläisöljystä ei kuitenkaan liittynyt suoraan Venäjän vastaisiin pakotteisiin.
Slovakia on ollut huolissaan maan energiaturvallisuudesta, ja maa halusi komissiolta ratkaisuja huoliinsa ennen vihreän valon näyttämistä.
Slovakian pääministeri Robert Fico on sanonut saaneensa EU:lta kaasun hintoihin liittyviä takeita.
Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.7. kello 21.44