Ruotsalaisasiantuntijan karu Nato-arvio: Unkari yrittää samaa kuin Turkki – "Orban myötäilee Putinin asenteita ja arvoja"

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen liittyminen Natoon olisi strategisesti tärkeää – mitä se tarkoittaa konkreettisesti? 4:29
Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen liittyminen Natoon olisi strategisesti tärkeää – mistä se tarkoittaa konkreettisesti?

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Försvarshögskolanin sotatieteiden lehtori Magnus Christiansson arvioi, että Unkari pyrkii viivyttämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimista samaan tapaan kuin Turkki.

– Ensin he eivät sano mitään, mutta sitten yhtäkkiä Ruotsi onkin ongelma. Unkarin uusimmasta ilmoituksesta saa sellaisen vaikutelman, että maa yrittää samaa kuin Turkki, eli hyödyntää tilaisuutta oman asemansa edistämiseen, Christiansson kommentoi Dagens Nyheterille (DN).

Hän viittaa uutistoimisto Reutersin uutiseen, jonka mukaan Unkarin pääministerin Viktor Orbanin liittolaiset syyttävät Suomea ja Ruotsia valheiden levittämisestä liittyen Unkarin demokraattisuuteen ja oikeusvaltioperiaatteeseen.

Reutersin mukaan Orban itse on sanonut, että tarvitaan lisää keskusteluja ennen kuin Unkarin parlamentti voi äänestää ratifioinnista.

Orbanin esikunnasta väläytettiin lauantaina, että Unkarin parlamentti äänestäisi asiasta vasta maaliskuun lopulla. Aikaisempien tietojen mukaan parlamentin oli määrä äänestää 6. maaliskuuta.

Magnus Christiansson muistuttaa, että Ruotsi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa. Euroopan komissio jäädytti Unkarin EU-koheesiovarat joulukuussa ja on väläyttänyt myös maan elvytyspakettiosuuden jäädyttämistä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen liittyvien kiistojen vuoksi.

– Ruotsin on erittäin vaikea painostaa Unkaria demokratiakysymyksissä, jos Unkari viivyttää Nato-jäsenyyttä, hän huomauttaa.

Christianssonin mukaan myöskään Venäjän taustavaikuttamisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

– Tiedämme, että Orban myötäilee paljon Vladimir Putinin asenteita ja arvoja. Totean vain, että tämä on täysin Putinin etujen mukaista.


Lue myös:

    Uusimmat