Voisiko Venäjä Nato-maita painostamalla estää Suomen liittymisen puolustusliittoon? Asiantuntija MTV:lle: Vastaavaa nähty muissa maissa aiemminkin

Voisiko Venäjä Nato-maita painostamalla estää Suomen liittymisen puolustusliittoon? Asiantuntija MTV:lle: Vastaavaa nähty muissa maissa aiemminkin 2:22

Suomen kanta puolustusliitto Natoon on noussut kuumaksi aiheeksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith on maininnut, että jos Suomi päättää hakea Naton jäseneksi, niin painostusta voisi kohdistua johonkin toiseen Nato-jäsenmaahan Suomen liittymisen estämiseksi.

Smith pohtii MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa sitä, ovatko jotkut jo Natossa olevat maat alttiita tämänkaltaiselle painostukselle.

Smith toteaa Natossa olevan valtioita, jotka tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Nyt tietenkin Ukrainan sodan myötä nämä kokonaisuudet ovat hieman muuttuneet ja silloin voi olla, että se mahdollisuus (painostus) ei ole ihan yhtä hyvä. Mutta nyt ei voida poissulkea oikeastaan yhtään mitään.

Smith huomauttaa, että Venäjä on yrittänyt estää niin Pohjois-Makedonian kuin Montenegron liittymisen Natoon poliittiseen päätöksentekoon vaikuttamalla.

Smithin mukaan muun muassa sellaisiin maihin saatetaan koittaa vaikuttaa, joissa on vaalit tulossa.

– Niin, että saadaan poliittinen dynamiikka muutettua ja sellaisia puolueita parlamenttiin ja eduskuntaan, jotka voisivat äänestää uusia jäseniä vastaan.

Smith summaa, että hybridiuhissa kaikkeen pitää varautua, mutta mistään ei ole kuitenkaan varmuutta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat