Voiko lapsi osallistua hautajaisiin? Asiantuntija kehottaa pohtimaan päätöstä tarkasti

Miten kertoa lapselle läheisen menettämisestä? Supernanny neuvoo 0:57
KATSO MYÖS: Supernanny neuvoo, miten kertoa lapselle läheisen menettämisestä.

Hautajaiset saattavat olla lapselle liian rankka tilaisuus, mutta toisaalta oivallinen tapa aloittaa surun käsittely.

Hautajaiset ovat usein raskas kokemus kenelle tahansa. Vaikka hautajaiset ja muistotilaisuus voivat antaa myös kauniin tilaisuuden muistella vainajaa, ovatko ne paikka lapsille?

Metro-julkaisun haastattelema kirjailija Ilze Lee on julkaissut lapsille tehtäväkirjan Upside Down, Downside Up, jonka tarkoituksena on auttaa lapsia käsittelemään surua. Leen mukaan kysymykseen siitä, voiko lapsi osallistua hautajaisiin ei ole olemassa kuitenkaan yhtä oikeaa vastausta.

– Kuten kaikessa suruun liittyvässä, valinta on hyvin henkilökohtainen, Lee kommentoi.

Vanhempien muistot siitä, miten he surivat nuorena, voivat vaikuttaa kuitenkin siihen, päästävätkö he lapsiaan osallistumaan hautajaisiin.

Käy lapsen kanssa läpi, mitä hautajaisissa tapahtuu

Huolimatta siitä, kuinka vanha lapsi on, hautajaiset voivat olla rankka kokemus.

– Siinä ei ole niinkään kyse siitä, kuinka vanhoja lapset ovat, vaan enemminkin siitä, kuinka kypsiä he ovat, kuinka paljon he ymmärtävät ja kuinka hyvin heitä tuetaan kokemuksessa, Lee selittää.

Lee kehottaakin käymään lasten kanssa keskustelun siitä, mikä hautajaisten idea on, mitä siellä tapahtuu ja kuinka kauan toimitus kestää.

– Kannattaa ehkä näyttää heille esimerkiksi kuvia, jotta he ymmärtävät prosessin paremmin. Anna lasten esittää kysymyksiä ja vastaa heille heidän ikäänsä sopivalla, mutta rehellisellä tavalla, Lee suosittelee.

Leen mukaan lapsille olisi hyvä myös selittää, että hautajaisissa saatetaan kokea suuriakin tunteita ja moni lapsellekin rakkaista ihmisistä saattaa olla tilaisuudessa surullinen. 

Leen mukaan on kaikkein tärkeintä, ettei päätöksestä ottaa lapset mukaan tai jättää heidät tilaisuudesta pois, koidu katumusta. 

Hautajaiset eivät ole ainoa tapa muistella

Leen mukaan joidenkin lasten voi olla vaikea aloittaa surumatkaansa, jos he eivät ole paikalla hautajaisissa, ja he voivat tuntea itsensä vihaiseksi tai hylätyksi. Jotkut lapset taas voivat ahdistua nähdessään läheisensä hyvin järkyttyneinä, varsinkin jos lapset ovat hyvin pieniä.

Leen mukaan voisi kuitenkin olla hyvä antaa lapsen tehdä itse päätös osallistumisestaan sen jälkeen, kun hänelle on selitetty tilanne selkeästi.

– Kaikki nämä asiat huomioon ottaen, voit päätellä lapsesi vastauksesta, olisiko hänen sopivaa osallistua kyseisiin hautajaisiin, Lee toteaa.

Jos lapsi ei todella halua osallistua hautajaisiin, on tärkeää kunnioittaa tätä päätöstä, eikä pakottaa lasta paikalle. Lapsi voi osallistua monilla muilla tavoin vainajan muistamiseen, esimerksi auttamalla valitsemaan tilaisuuteen musiikkia tai runon. 

Hautajaiset eivät ole myöskään ainoa tilaisuus, johon lapsi voisi osallistua. Saattaa tuntua mukavammalta osallistua esimerkiksi tuhkan ripotteluun tai muistopuun istutukseen.

Ei voi odottaa, että hyvin pieni lapsi istuisi hiljaa hautajaisissa, koska he eivät ymmärrä, mitä siellä tapahtuu. Monelle vanhemmalle voikin olla parempi vaihtoehto jättää lapset pois tilaisuudesta, jotta he voivat itse keskittyä hautajaisiin ja osoittaa kunnioitustaan ilman häiriötekijöitä.

Jos kuitenkin päätät ottaa lapsen mukaan hautajaisiin, voi olla hyvä laatia jo valmiiksi suunnitelma B sen varalle, että jonkun pitää lähteä tylsistyneen tai ahdistuneen lapsen kanssa pois paikalta.

Leen mukaan vanhemmat tietävät kuitenkin yleensä itse parhaiten, mikä on parhaaksi omalle lapselleen.

Katso myös: Miten puhua somesta ja alastonkuvista lapselle?

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat