TikTok-pastori on saanut syytöksiä jumalanpilkasta – "Isän ja pojan ja... aikuinen nainen mä oon"

Some-pappi kertoo saamistaan syytöksistä jumalanpilkkaan 1:21
Katso video: Some-pappi kertoo saamistaan syytöksistä jumalanpilkasta.

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan nuori pastori Petja Kopperoinen haastaa kirkon perinteistä imagoa koomisilla TikTok -videoilla. Videot ovat kohauttaneet somessa ja jakavat mielipiteitä siitä, voiko pastori vitsailla kirkon kustannuksella.

Pastori Petja Kopperoinen julkaisee Paavalin seurakunnan TikTok -tilille videoita, joissa hän laskee leikkiä kirkosta sekä työstään pastorina. 

Esimerkiksi eräässä videossa Kopperoinen tanssii hassutellen kirkon alttarin edessä. Toisessa videossa hän aloittaa perinteisen saarnan tutuilla sanoilla "Isän ja pojan ja...", mutta loppuosa "pyhän hengen nimeen" jää puuttumaan, kun Kopperoinen jatkaakin lennosta saarnaa Paula Koivuniemen Aikuinen nainen -kappaletta laulaen.

Pastori Petja Kopperoinen haastaa kirkon perinteistä imagoa hassuttelevilla TikTok -videoilla 0:38
Katso poiminnat TikTokista: muun muassa tällaisia hassutteluja pastori julkaisee työstään.

Videot jakavat mielipiteitä

Kopperoinen julkaisee TikTokkeja yhdessä Paavalin seurakunnan lastenohjaajan Anni Kormilaisen kanssa. Kopperoinen ja Kormilainen kertovat Huomenta Suomen haastattelussa, että videoiden tarkoitus on tehdä kirkkoon tulemisesta helpompaa ja madaltaa kynnystä tavata seurakunnan työntekijöitä. 

Kaksikon TikTokit haastavat kirkon perinteistä vanhahtavaa imagoa, mutta Kopperoinen ja Kormilainen vakuuttavat, että videot halutaan pitää hyvän maun rajoissa.

Kormilainen kertoo, että omalla työpaikalla asiaan on suhtauduttu kannustavasti. Kirkon sisällä on kuitenkin eriäviä mielipiteitä videoista. Somessa annettu palaute on ollut kaikista rankinta.

– Jumalanpilkasta on syytetty ja leipäpappeudesta on syytetty ja ulkonäköön mennään välillä, että otsapermanentti on hirveä papilla, Kopperoinen listaa.

Kopperoinen vakuuttaa kuitenkin, että Jumalaa ei pilkata videoilla, vaan pilkka kohdistuu videoiden tekijöihin itseensä sekä kirkkoon instituutiona. Vaikka Kopperoinen tuottaa työstään humoristista sisältöä, hän suhtautuu työhön itsessään tietyllä vakavuudella.

– On se paljon vakavampaa, miten mä työssäni muuten suhtaudun pappeuteen ja kirkkoon, Kopperoinen toteaa.

Nuori pappi kohauttaa seurakunnan somevideoilla 9:56
Katso koko haastattelu täältä.

Lue myös:

    Uusimmat