Voiko ihmisoikeussopimuksista poiketa rajaturvallisuuden vuoksi? Riikka Purra ja Iiris Suomela täysin eri linjoilla

Perussuomalaisten Purran ja vihreiden Suomelan siirtolaiskeskustelusta kiivas väittely: ”Ei yllätä, ettei perussuomalaisia ihmisoikeudet kiinnosta” 3:07
Katso Purran ja Suomelan kiivas sananvaihto kokonaisuudessaan videolta.

Oppositiopuoleet vaativat perussuomalaisten johdolla välikysymyksessään hallitusta valmistelemaan lain, joka suojaisi Suomea ulkovaltojen hybridivaikuttamista, joissa hyödynnettäisiin siirtolaisvirtoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran näkemyksen mukaan hallitus ei ole valmistautunut mahdolliseen kriisiin lainkaan. Purran mukaan turvapaikkaprosessien tehokkuus ja vastaanottokapasiteetista huolehtiminen ei ole sellaista varautumista, mitä asiaan pitäisi kohdistaa.

– Ei pidä paikkaansa, että Suomi ei olisi varautunut, vastaa vihreiden puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomela.

Suomelan mukaan hallitus on tehnyt varautumissuunnitelmaa jo pitkään. Varautumista on lisätty esimerkiksi rajamenettelyjä koskevan lainsäädännön tarkentamisella ja turvapaikkaprosessin mahdollisella nopeuttamisella.

– Silloin pystytään toteamaan mahdollisimman pian, keillä on oikeus ja edellytykset, ja ketkä eivät edes halua hakea turvapaikkaa. Eli tämä eronteko voidaan tehdä hyvinkin nopeasti, Suomela sanoo.

Ovatko rajaturvallisuus ja ihmisoikeudet ristiriidassa?

Pitäisikö Suomessa olla suuren siirtolaismäärän kerääntyessä rajan tuntumaan mahdollisuutta, jossa rajat yksinkertaisesti laitettaisiin kiinni eikä kukaan pääsisi läpi?

Suomela tyrmää tämän kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja muiden Suomen allekirjoittamien sopimusten vastaisena.

– Me emme voi koko globaalia ihmisoikeusjärjestelmää räjäyttää tämän vuoksi. Meillä on jo nyt mahdollisuus sulkea raja-asemia, kunhan jätetään joku mahdollisuus hakea turvapaikkaa nykyisten sopimusten puitteissa, Suomela kuvailee.

Käytännössä siis voitaisiin sulkea lähes kaikki raja-asemat, kunhan yksi jäisi auki turvapaikanhakumahdollisuutta varten.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Purran mielestä tämä ei riitä, sillä turvapaikanhakijat suuntaisivat silloin tälle yhdelle rajanylityspaikalle. Opposition välikysymyksessä vaaditaankin lakipykälää, jolla turvapaikkahakemusten vastaanotto voitaisiin keskeyttää hybridihyökkäyksessä.

Video: Kannattavatko perussuomalaiset raja-aitaa Suomeen? Näin vastaa puheenjohtaja Riikka Purra

Pitäisikö Suomen rajalle rakentaa aita? Näin perusuomalaisten ja vihreiden puheenjohtajat vastaavat: ”Huomaa, että kokoomus alkaa mennä oikealta ohi” 0:54

– Mikäli kyseessä on ulkovallan hybridioperaatio, tulee suvereenin valtion pystyä puolustamaan itseään siltä. Ja silloin valitettavasti kansainväliset ihmisoikeussopimukset jäävät kakkoseksi.

Suomelan mielestä sisäinen turvallisuus ja ihmisoikeudet on molemmat mahdollista turvata, vaikka kriisi rajalle iskisikin. Hänen mielestään ihmisoikeuksista joustaminen on juuri sitä, mihin Valko-Venäjä pyrkiikin.

– Selvää on, että nimenomaan Lukashenkan pyrkimyksenä Valko-Venäjän diktaattorina on horjuttaa kansainvälistä järjestelmää ja Eurooppaa. Jos me tässä vain heittäydytään ja annetaan periksi, hän saa mitä haluaa ja tämä hybridioperaatio on onnistunut.

Miten Suomen tulisi varautua mahdolliseen siirtolaiskriisiin, onko hallitus tarpeeksi valmistautunut? Katso Purran ja Suomelan debatti kokonaisuudessaan: 

Debatti: Miten Suomi varautuisi siirtolaisvirtoihin? 10:19

Lue myös:

    Uusimmat