Jos ei ole himoa ja huumaa, voiko rakkaus olla aitoa? Raati vastaa: "Kyllä oikea rakastuminen on sitä, että perhoset lentävät vatsassa"

Nuoruuden rakkaus leimahti 60 vuoden jälkeen uuteen roihuun 3:20
Koskettava tarina todellisesta rakkaudesta: Nuoruuden romanssi leimahti uuteen roihuun – 60 vuoden jälkeen!

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Voiko aitoa rakkautta ja pitkää, syvää ja kestävää parisuhdetta olla ilman huumaa? Eli jos et sydän läpättäen odota, että näet taas kumppanisi, et himoitse häntä etkä varsinaisesti hullaannu hänestä, voiko suhde toimia? Vai onko tuollainen 'laimea' suhde vain tyytymistä?" kysyy nimimerkitön.

Näin raati vastasi

"Huuma hämää ihmistä hyväksymään toisessa asioita, joita ei välttämättä 'selväpäisenä' olisi helppo sietää. Kaikkien naamoihin tottuu, olivat sitten kauniita tai ei. Se, mitä huuman jälkeen on jäljellä, määrittää, onko kyseessä tosirakkaus vai ei."
– Mies, 43, naimisissa

"Suhde ei voisi toimia ilman huumaa."
– Nainen, 20, sinkku

"Minulla oli nuorena kuvailemasi kaltainen suhtautuminen poikaystävääni, ja meillä se ei ainakaan toiminut, koska hän halusi enemmän seksiä, ja minä en lopulta ollenkaan. Mutta se ei ollut aitoa rakkautta, koska en myöskään koe olevani aseksuaali."
– Nainen, 33, eronnut

"Voi toki. Me vain huomasimme olevamme toisillemme enemmän kuin tärkeitä. Huuma haihtuu nopeasti, ja nämä huumasuhteet eivät ole kestäneet kauaa. Nykyisen kanssa ei huumaa ollut, ajauduimme yhteen, tässä suhteessa on edelleen rakkautta ja turvallinen olla."
– Nainen, 52, parisuhteessa

"Se on vain tyytymistä, kunnes kohdalle sattuu se ihminen, joka saa pään pyörälle ja jota himoitset enemmän kuin mitään muuta."
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Riippuu omasta luonteesta, jotkut ihmiset eivät ole yhtä intohimoisia kuin toiset."
– Nainen, 59, sinkku

"Juurikin sitä, tyytymistä. Maailmassa on varmasti olemassa myös ihmisiä, jotka saavat sinulle nuo tunteet aikaan."
​​​​​​​– Nainen, 28, sinkku

"Kyllä voi, olen huomannut että jos mies on saanut minut hullaantumaan, on tuo tunne mennyt myös nopeasti ohikin. Olen nyt toista kertaa elämässäni parisuhteessa, molemmilla kerroilla kiinnostus on herännyt erittäin hitaasti, mutta varmasti."
​​​​​​​– Nainen, 26, parisuhteessa

"Mielestäni se niin kutsuttu huuma kuuluu suhteeseen, jos siis sitä myös toivoo kokevansa. Suhde voi varmaankin toimia myös ilman sitä, jos ei huumasta paljon perusta. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että huuma voi syntyä vähitellen, ei siis heti."
​​​​​​​– Nainen, 39, parisuhteessa

"Huuma muuttuu kaipaukseksi oman kumppanin luo, himo hellyydeksi ja hulluus syvään rakkauteen toista kohtaan. Himoa löytyy pitkästä parisuhteesta, kun kumpikin jaksaa nähdä vaivaa. Vaihtamalla ei parane, suhteen laimeus riippuu kummankin vaivannäöstä."
​​​​​​​– Nainen, 24, kihloissa, 8 vuotta yhdessä

"Kyllä huumaa pitää olla. Pitkä parisuhde ja huuma vain paranee. Seksi toimii, kun on huumaa. Myös läheisyyttä ja suudelmia joka päivä."
​​​​​​​– Nainen, 50 +, naimisissa 

"Huuma perustuu omiin haavekuviin, fyysiseen vetovoimaan ja aiemmin opittuihin (mahdollisesti haitallisiin) malleihin parisuhteesta. Se on yliarvostettua, eikä se ole rakkautta. Kestävä rakkaus voi syntyä myös 'laimeammasta' alusta."
​​​​​​​– Nainen, 48, avoliitossa

"Alussa pitää olla huumaa, mutta kyllä se siitä ajan kanssa tasaantuu. Senkin jälkeen suhde toimii, kun kipinää pidetään yllä."
​​​​​​​– Nainen, 49, naimisissa 15 vuotta 

"Se vaan on fakta, että 'huuma ja himo' muuttavat vuosien varrella muotoaan, eivätkä ne ole pitkän suhteen suola. Mielestäni tärkeämpää on kumppanuus ja täysi luotto siihen toiseen, että hän kunnioittaa sinua ja suhdettanne. Toinen on tuki ja turva."
​​​​​​​– Nainen, 30, avoliitossa

"Rakkaus ei ole vain seksiä ja sitä huumaa. Se on myös välittämistä ja omistautumista toiselle, sitä, että haluaa olla toisen kanssa aina. Näin näen itse rakkauden, ja hyvin on toiminut oman miehen kanssa ilman isoa huumaa."
​​​​​​​– Nainen, 23, parisuhteessa

"Laimea suhde on vain tyytymistä. Jos olet erossa rakkaastasi etkä saa mitään kaipaukseen ja tapaamiseen liittyviä odotuksen tunteita, täytyy jotain olla pielessä."
​​​​​​​– Nainen, 22, parisuhteessa

"Kyllä oikea rakastuminen on sitä, että perhoset lentävät vatsassa, kun vain ajatteleekin kultaansa! Rakkaus taas syntyy ajan mittaan ja se on vakaata luottamusta, kunnioittamista ja lemmekkyyttä toista kohtaan. Halu kuuluu kumpaankin."
​​​​​​​– Nainen, 46, yhdessä kullan kanssa 30 vuotta​​​​​​​

Alla näet seuraavan kysymyksen – miten vastaisit siihen?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat