Voi paremmin töissä – bussikuskeista esimerkkiä?

Miten löytää työn imu? 25:48

Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että työstä nauttiminen on jokaisen omissa käsissä. Hänen mielestään esimerkiksi pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajat ovat onnistuneet tuunaamaan työtä mieleisekseen.

– Työhyvinvointia ajatellen on perinteisesti kiinnitetty huomiota oikeastaan vain siihen, mikä mättää. Työn imu (alkuperäiskielellä work engagement) sen sijaan tarkoittaa innostusta ja ylpeyttä työstä. Parhaimmillaan työhön uppoutuu niin, ettei edes huomaa ajan kulua, Jari Hakanen sanoi lähetyksessä.

Hakanen kertoi, että kun omaan työhön on positiivinen suhde, se ei vie voimia vaan antaa energiaa.

– Vähän kuin kesämökillä puuhatessa ja haravoidessakin voi väsyä ja samanaikaisesti henkisesti virkistyä, Hakanen selitti.

Jos imua ei ole, sitä voi saada muokkaamalla omaa työtä.

– Väittäisin, että tänä päivänä suurin piirtein kaikenlaisissa töissä on jonkinlaista liikkumatilaa sen suhteen, miten työtä tekee. Se voi olla sitä, mitä työhön kuuluu, mitä rajaa pois työnkuvan puitteissa ja miten on vuorovaikutuksessa työtovereiden ja asiakkaiden kanssa.

– Hyvä esimerkki ovat pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajat. Heillä on perinteisesti vähän töykeä maine ja kommunikaatio on voinut olla nihkeää – mistä ovat tulleet nämä linja-autonkuljettajat, jotka joka aamu ruuhkabussiin virtaaville sadoille ihmisille jokaiselle hymyilevät ystävällisesti "hyvää huomenta"? Tämä on hirveän hyvä esimerkki työn tuunaamisesta: teet sen vapaaehtoisesti ja tuotat hyvää mieltä muille, mutta samalla varmistat, että koet itse työn mielekkäänä ja palkitsevana.

Käytännössä työn imu lähtee siis pienistä oivalluksista.

– Helpoin asia, minkä voi muuttaa, on arkinen ystävällisyys ja huomaavaisuus työpaikoilla. Kyllä ne ovat ihmiset, jotka luovat oman työhyvinvointinsa, -ilmapiirinsä ja innostuksensa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja