Voi, mitä muistoja menneisyydestä! Tiedätkö edes, mitä näillä tehtiin?

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Muistatko vielä näitä nostalgisia ilmiöitä ja esineitä – vai tiedätkö edes, mitä näillä tehtiin?

Tässäpä nostalgian nälkäisille testi: muistatko vielä nämä esineet, äänet ja ilmiöt?

Muumi-herätyskello – "on kiva päivä tänään!"

"Herätys, on kiva päivä tänään, herää jo!"

Heräsitkö sinäkin tähän luritukseen lapsena? Muumi-herätyskellot olivat kovassa huudossa 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa. Jokaisesta lastenhuoneesta raikasi tämä lallatus, joka jäi soimaan koko päiväksi päähän.

Nenäkannu –"miellyttävää ja piristävää yleissivistystä"

"Sarvikuono" eli nenähuuhtelukannu on monille kotitalouksille nykyäänkin tuttu esine.

Kannuun laitetaan kädenlämpöistä vettä ja hienoa merisuolaa. Vettä kierrätetään nenän väliseinän takaa toisesta sieraimesta sisään ja toisesta ulos. Nenähuuhtelu auttaa nenän tukkoisuuteen sekä allergiaoireisiin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Suurinta huvitusta herättää kuitenkin "sarvikuonon" pakkaus, joka suorastaan henkii nostalgiaa kuvaa myöten. "Miellyttävää ja piristävää yleissivistystä".

Ikkunan avaaja

Muistatko niitä aikoja, kuinka haastavaa ja voimia vievää auton ikkunan avaaminen oikein oli?

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hugo-peli – "Herää, pahvi!"



Hugo on vuosina 1993–1995 TV2-kanavalla esitetty peliohjelma, jota juonsi Taru Valkeapää.

Jos halusi päästä pelamaan Hugoa, kotoa piti löytyä näppäinpuhelin: onnekas pääsi pelamaan peliä suoraan lähetykseen. Peliä piti katsoa televisioruudusta ja samalla Hugo-hahmoa ohjailtiin puhelin näppäimillä. Jos hahmo teki "stiplun", sai peikon suusta kuulla legendaarisen ja varsin nasevan kommentin. Hugon äänenä toimi edesmennyt Harri Hyttinen (1952–2006).

Pasianssi

Tietokonepasianssi pysyy suosiossa vuodesta toiseen, mutta milloin viimeksi olet sitä pelannut? Ja muistatko vielä, mitä tapahtui, kun pelin sai pelattua läpi?

Super Nintendo – liian kallis pelikonsoli?

"A- ja B-näppäimistä se hyppää, Y- ja X-näppäimillä se lyö!" Oi niitä aikoja, kun pelien näppäimet olivat varsin simppelit – näppäinsäännöistä puhumattakaan.

Super Nintendo Entertainment System (SNES) oli vuonna 1990 ilmestynyt videopelikonsoli, joka saapui Eurooppaan 1992. Super Nintendo ei myynyt aluksi Suomessa aivan odotetulla tavalla: yhtenä ongelmana laitteelle olivat pelien kalliit hinnat.

Kiss FM Chat

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

1990-luvun puolivälin tienoilla kaikkien kotoa ei vielä löytynyt tietokonetta saatikka internet-yhteyttä, vaan se oli harvojen herkkuja. Monet suuntasivatkin kirjastoon ja varasivat ajan tietokoneelle. Ja mitä siellä tehtiin? No, mentiin tietenkin Kiss FM:n chattiin!

Chatti nautti suurensuurta suosiota. Chattiin mennessä valittiin huone, jossa halusi jutella eri nimimerkkien kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan mahtuneet samaiseen keskusteluforumiin, "Sinkkubaari" ja "Cafe" olivat aina täynnä. Sinne mahtui keskustelemaan ainoastaan tusinan verran ihmisiä.

Keskustelijoita varoiteltiin jo tuolloin, etteivät chattailevat ihmiset välttämättä ole sitä, mitä väittävät. Vai mitä, nimimerkki "Keijukainen83"?

Tekstiviestit ja chatit

Tekstiviesteillä pääsi myös chattamaan! Nimittäin aluksi teksti-tv:n puolelle, lopulta televisiossa näytettäviin chat-ohjelmiin, joissa oli myös livejuontaja lukemassa viestejä.

Muistatko vielä, ketkä juonsivat näitä chat-ohjelmia? No, muun muassa Vappu Pimiä ja Juuso Mäkilähde!

Vappu Pimiä muistelee chat-aikojaan: Se oli raskasta työtä

Lähteet: Wikipedia, IL, Youtube, Instagram

Lue myös:

    Uusimmat