Tämän parissa vietettiin monia upeita lapsuushetkiä! Windows 95 täyttää 25 vuotta

Kokeilimme Nokia 3310:n klassikkoa, matopeliä – näin kävi 1:47
Miten sujuu matopelin pelaaminen nykysormilta? Kokeilimme Nokia 3310:n klassikkoa – näin kävi testissä!

Muistatko sinä tämän? Microsoft lanseerasi Windows 95 -käyttöjärjestelmän elokuussa 1995.

Microsoft lanseerasi Windows 95 -käyttöjärjestelmän 24. elokuuta 1995. Esimerkiksi BBC oli paikalla brittien lanseerauksessa ja välitti yleisölle kuvia jonoista, jotka kiemurtelivat elokuisessa yössä. Kansa jonotti ostamaan uutta Windowsia, joka oli tunnettu kehitysvaiheessa koodinimellä Chicago.

"Tuotteella tulee olemaan valtava vaikutus"

BBC:n raportin mukaan lanseeraus maksoi 200 miljoonaa dollaria, josta huhujen mukaan miljoonia meni pelkästään Rolling Stonesin kappaleen "Start me up" käyttämiseen tuotemainoksessa.

– Tämä vaikuttaa suurelta hössötykseltä yhden tuotteen vuoksi, varsinkin, kun se on vain parannus jo vuosia olemassa olleeseen ohjelmistoon, mutta tuotteella tulee olemaan valtava vaikutus, BBC:n reportteri totesi.

Uutuutena alapalkki ja pikakuvakkeet

Windows 95 toi CNetin mukaan mukanaan useita parannuksia, kuten roskakorin, joka tosin oli nimetty kierrätykseen viittaavalla nimellä recycle bin.

Lisäksi järjestelmä salli pikakuvakkeiden luomisen työpöydälle ja tiedostojen nimeämisen pitkillä nimillä vain muutaman merkin sijaan.

Näin teinit reagoivat Windows 95 -järjestelmään vuonna 2016:

Windows 95 myös lanseerasi tehtäväpalkin, josta löytyi Start-nappula – siis käynnistä-valikko – johon Rolling Stonesin kappaleellakin viitattiin.

Forbesin mukaan nappia pidettiin tosin joissakin piireissä omituisuutena, koska käyttäjän tuli ensin painaa "start" voidakseen sitten sulkea koneen. Kaiken lisäksi sammuttaminen ei onnistunut noin vain: napin painamisen jälkeen kone kertoi, koska sammuttaminen on turvallista, jolloin virta kytkettiin pois fyysistä nappia painamalla.

Pelasitko Hover!-peliä?

Tietokonepelaamisen kannalta Windows 95 oli merkittävä tulokas. Continuum-sivusto muisteli Windows 95:n legendaarisia pelejä, kuten miinaharavaa, joka oli olemassa jo aiempien Windows-versioidenkin aikaan.

– Joo, ihan kuin joku olisi joskus voittanut tämän. Olit aina niin lähellä. Olit melkein kartoittanut kaikki miinat, ja sitten pieninkin häiriötekijä pilasi keskittymisesi, sivuston Mary McCoy maalaili vuoden 2016 tekstissään.

Windows 95:n asennuslevyn mukana tuli myös Hover! -niminen peli, jossa ohjataan ilmatyynyalusta.

Moneen mieleen on syöpynyt myös aiempiin Windows-versioihin tarjolla ollut SkiFree-peli, jossa mäkeä alas hiihtävä hahmo yleensä päättyi lopuksi kiukkuisen lumimies-tyyppisen hirviön kitaan.

Tältä näytti Hover!. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tältä näytti SkiFree. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Tältä näyttivät passianssipakat. Pasianssi oli mukana myös aiemmissa Windowseissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Brittien Microsoft toivotti Windows 95:lle hyvää merkkipäivää asianmukaisella kortilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat