Mainos

OP ruuvasi jälleen kasvuennusteita ylöspäin – nostetta tuo viennin elpyminen

Pankkiryhmä OP arvioi Suomen talouskasvun jatkuvan reippaana. OP ennustaa ensi vuodelle kolmen prosentin talouskasvua, kun vielä elokuussa arvio oli 2,5 prosenttia. Tämän vuoden ennusteensa OP nosti 3,2 prosenttiin, kun elokuussa myös tämän vuoden arvio oli 2,5 prosenttia.

Myös muut talousennustajat ovat ruuvanneet pitkin vuotta ennusteitaan ylöspäin. Valtiovarainministeriö ennustaa tälle vuodelle lähes kolmen ja ensi vuodelle reilun kahden prosentin talouskasvua.

Talouskasvua on vahvistanut OP:n mukaan kuluvana vuonna erityisesti viennin elpyminen. Kysynnän piristyminen, kapasiteetin lisääntyminen ja kilpailukyvyn koheneminen ovat tukeneet vientiä. OP:n arvion mukaan viennin tahti säilyy ensi vuonna maailmankauppaa vahvempana.

OP arvioi, että työllisyysaste nousee ensi vuonna 70,4 prosenttiin. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi aiemmin marraskuussa, että työllisyysaste nousisi ensi vuonna 70,2 prosenttiin. Hallituksen tavoite on 72 prosentin työllisyysaste vuonna 2019 hallituskauden päättyessä.

–  Tuottavuuden kasvu on ollut yllättävän vahvaa, mikä kohentaa kustannuskilpailukyvyn näkymiä, vaikka palkkakustannukset nousevatkin aiempia arvioita enemmän, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.