OP synkensi ennustettaan Suomen talouskasvusta: "talous painuu ryömintävaihteelle"

Mihin Suomen rahat riittävät? 12:39
Huomenta Suomessa keskusteltiin tässä kuussa siitä, mihin Suomen rahat riittävät

OP-ryhmä alensi maanantaina tuntuvasti ennustettaan Suomen talouskasvusta. OP odottaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna enää 0,5 prosenttia.

Vielä keväällä OP ennakoi tälle vuodelle 1,6 prosentin ja ensi vuodelle 0,8 prosentin kasvua.

OP:n mukaan tuoreet tiedot kertovat, että Suomen talouden kasvu hidastui selvästi jo talvella. Toistaiseksi vienti on vetänyt kohtalaisesti vanhojen tilausten ansiosta, mutta ensi vuonna vientimarkkinoiden heikkenevä suhdanne alkaa näkyä selvemmin.

Samalla OP povaa yksityisen kulutuksen kasvun hidastuvan, kun säästämisaste nousee lisääntyvän epävarmuuden keskellä. Myös investointien veto hiipuu, kun asuinrakentamisen investoinnit vähenevät tänä ja ensi vuonna.

–  Vientimarkkinoiden kangertelu painaa Suomea, mutta myös kotimarkkinoiden näkymät ovat vaisuhkot. Talous painuu ryömintävaihteelle, mutta taantuman eväät eivät ole vielä kasassa. Talouden yleistilanne säilyy myös kohtalaisena niin yritysten kuin kotitalouksien näkökulmasta, sanoi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Työllisyyskasvu vaisua

Työllisyyden kohentuminen lähes pysähtyy talouskasvun hidastuessa. OP:n papereissa työllisyysaste on tänä vuonna 72,6 prosenttia ja ensi vuonna 72,9 prosenttia. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen keskeinen tavoite on saada työllisyysaste nousemaan 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

OP arvioi julkisen talouden tasapainon heikentyvän ensi vuonna pääosin hallitusohjelmassa listattujen toimien seurauksena.

–  Hieman elvyttävä politiikka sopii parin seuraavan vuoden suhdanteisiin, mutta tarvitsisi tuekseen pitkävaikutteisia toimia, jotka parantaisivat julkisen talouden kestävyyttä ja toisivat joustavuutta työmarkkinoille, Heiskanen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat