Mainos

Vladimir Putin vannoi virkavalansa

Presidentti Vladimir Putin on vannonut virkavalansa Kremlissä Moskovassa. Virkaanastujaisseremonian aloitti keskusvaalilautakunnan virallinen ääntenlaskun tuloksen varmistaminen. Luopuva presidentti Boris Jeltsin antoi presidentin arvomerkit Putinille, joka piti virkaanastujaispuheen. Seremoniaan kuului myös Kremlin rykmentin tervehdys ja pienimuotoinen armeijan paraati. Seremonian jälkeen Putin laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle

Putin on nyt virallisesti presidentti

Aivan vallanvaihdoksen päätteeksi Putin ja hänen edeltäjänsä Boris Jeltsin siirttyivät Kremlin keskusaukiolle ja seurasivat presidentin eliittijoukkojen ohimarssia. Uusi presidentti pitää illalla Kremlissä virallisen vastaanoton, josta moskovalaisetkin pääsevät osallisiksi ilotulitusta seuraamalla.

Putinista tuli maan toinen demokraattisesti valittu presidentti. Hän tapaa iltapäivällä maan eroavan hallituksen, jonka nimellisenä johtajana hän on ollut.

Kasjanov pääministeriksi

Venäjän valtiovarainministeri Mihail Kasianov on nimitetty maan virkaatekeväksi pääministeriksi. Tänään virkaansa nimitetyn presidentti Vladimir Putinin odotetaan esittävän Kasianovin nimittämistä myös parlamentin alahuoneelle duumalle

Presidentin virkaan astumisen myötä Putinin oli automaattisesti luovuttava pääministerin tehtävästä. Putinin

Mihail Kasjanov, Venäjän vt.pääministeri

määräyksestä ei käynyt ilmi, esittääkö hän Venäjän parlamentin alahuoneelle eli duumalle Kasianovia pääministeriksi. Tätä pidettiin kuitenkin käytännössä varmana. Duuman on äänestettävä presidentin nimittämästä pääministeriehdokkaasta seitsemän päivän kuluessa.

Jeltsin puhui virheistään

Presidentin tunnukset Putinille luovuttanut Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin sanoi Venäjän muuttuneen demokraattiseksi valtioksi, jolla on kuitenkin edelleen paljon vaikeuksia. Hän sanoi, että "me kirjoitimme uuden Venäjän historiaa puhtaalle paperille virheitä ja kokeiluja tekemällä". Hän totesi kuitenkin, että "nyt meillä on, millä ylpeillä". Hän sanoi, että Venäjä on muuttunut, koska se suojeli ja puolusti tärkeintä saavutustaan, vapautta. Tärkeimpänä toivomuksenaan Jeltsin esitti Putinille, että tämä suojelisi Venäjää.

Putin lupasi avoimuutta

Putin lupasi toimia kansalta saamansa luottamuksen mukaisesti avoimesti ja rehellisesti. Hän sanoi, ettei demokraattisen yhteiskunnan luominen ole vielä täysin toteutunut ja lupasi jatkaa demokratian kehittämistä. Putin sanoi, että Venäjän historiassa on ollut vaikeita ja loistokkaita aikoja. Hän sanoi, että historiasta pitää ottaa oppia. Samalla hän lupasi muistaa niitä, jotka ovat luoneet Venäjän valtion ja tehneet siitä voimakkaan.
Putin piti tavoitteenaan luoda vapaa, kukoistava, rikas, voimakas ja sivistynyt valtio, jonka kansalaiset voisivat olla siitä ylpeitä ja jota koko maailma kunnioittaisi. Juhlallisuuksien jälkeen presidentti Vladimir Putin tarkasti yhdessä Boris Jeltsinin kanssa Kremlin temppeliaukiolla kunniakomppanian. Myöhemmin hän laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle ja tapasi vielä kahden kesken Boris Jeltsinin ja arkkipiispa Aleksei II:n.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.