Venäjä kokonaan ulos olympialaisista? Taustalla vellova dopingkohu paisuu entisestään

Maailman antidopingtoimisto Wada on löytänyt "epäjohdonmukaisuuksia" Venäjän toimittamasta laboratoriodatasta. Venäläisillä on kolme viikkoa aikaa antaa vastineensa asiassa, Wada kertoi maanantaina.

Venäjän antidopingtoimikunta Rusada sai vain muutamia kuukausia sitten testausvaltuudet takaisin ja nyt se voi menettää ne uudelleen. Se voi aiheuttaa entistä suurempaa painetta kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suuntaan, että Venäjä suljetaan ulos ensi vuoden Tokion kesäolympialaisista, sillä maa ei ole onnistunut varmistamaan urheilijoidensa puhtautta. 

Wada sai maanantaina päivitetyn raportin, jossa oli analysoitua dataa tuhansista Moskovan laboratoriosta löydetyistä venäläisurheilijoiden dopingnäytteistä. Lisätulokset johtivat siihen, että Wada aloitti virallisen käsittelyn Rusadaa vastaan 17. syyskuuta. Esiin nousi 47 tapausta, jotka johtivat toimenpiteisiin.

Venäjä suljettiin vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisista dopingin takia. Wada on aiemmin varoittanut, että se turvautuu "ankarimpiin rangaistuksiin", jos laboratoriodata todetaan käsitellyksi. Venäjää voi uhata sulkeminen ensi kesän Tokion kesäolympialaisista.

–  Moskovan laboratoriodatan oikeellisuuden varmistaminen oli yksi tärkeimmistä asioista liittyen Rusadan toimintaoikeuksien palauttamiseen, Wada tiedotti hallituksensa kokouksen jälkeen.

Kremlin lehdistövastaava Dmitry Peskov sanoi Reutersille, että he ovat tietoisia asiasta, mutta sen käsittely kuuluu maan urheiluviranomaisille.

Wada poisti vuonna 2015 Rusadalta ja Moskovan dopinglaboratoriolta testausvaltuudet maan valtiojohtoisen dopingjärjestelmän paljastuttua. Päätös johti useissa lajeissa venäläisten urheilijoiden sulkuun kansainvälisistä kisoista. Venäjän yleisurheiluliitto Rusafin kielto kansainvälisiä kilpailuja koskien pysyy edelleen voimassa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kokoontuu aiheen tiimoilta maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat