Mainos

EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusuudistuksen

EU-parlamentti on hyväksynyt istunnossaan kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin. Parlamentin kannan mukaan Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt velvoitetaan maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista.

Parlamentti lisäsi parlamentin Suomen-toimiston tiedotteen mukaan kantaansa takeita sananvapauden turvaamiseksi ja poikkeuksia pienyrityksille.

Äänestyksessä 438 äänesti uudistuksen puolesta, 226 vastaan ja 39 äänesti tyhjää. 

Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt joutuvat direktiivin voimaantulon jälkeen maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista. Parlamentti tiukensi komission alkuperäistä ehdotusta verkkoalustojen ja erilaisten koontipalveluiden vastuusta tekijänoikeusloukkauksista.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkkoalustojen ja koontipalveluiden pitäisi parlamentin mukaan maksaa oikeudenhaltijoille korvaus tekijänoikeuksin suojatun materiaalin jakamisesta. Lisäksi parlamentin kannan mukaan toimittajien, eikä pelkästään kustantajien, pitää hyötyä tästä vastuuvaatimuksesta, kerrotaan tiedotteessa.

Internetyhtiöt ovat vastustaneet voimakkaasti tekijänoikeuslakien tiukentamista, koska ne haluavat pitää internetin vapaana eivätkä halua itselleen kustannuksia. Sen sijaan luovan työntekijät, kuten kirjailijat, valokuvaajat ja muusikot haluavat korvauksen tekemästään työstä. Myös media-talot ovat olleet tekijänoikeusdirektiivin kannalla. 

Seuraavaksi EU-komissio neuvottelee 28 jäsenmaata edustava neuvoston kanssa tekijänoikeuslakien täsmennyksestä uuden direktiivin ehdoilla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja