Virpi löysi metsämökkinsä pihalla harvinaisen mehiläishaukan: "Loukkaantuneen haukan katse oli niin lumoava – en unohda kohtaamistamme koskaan"

Viitasaarelainen Virpi Pigg on suuri luonnonystävä, joka liikuttuu usempaan kertaan kyyneliin kertoessaan epätodellisesta kohtaamisestaan loukkaantuneen haukan kanssa.

Viime viikonloppuna MTV Uutisissa kerrottiin Pasista, joka pelasti kuoppaan juuttuneen mehiläishaukan. Kyseessä on eri tapaus, kuin mistä tässä jutussa kerrotaan. 

Pasi kuvasi harvinaisen videon: näin kuoppaan juuttunut mehiläishaukka pelastettiin 2:28

Pigg on muuttanut keskustasta miehensä ja kultaisen noutajan kanssa anopin metsämökkiin.  

Pariskunnan koira huomasi pihalla kannon nokassa istuvan mehiläishaukan. Koiran haukunta sai haukan levittämään toisen siipensä – sen toinen siipi oli loukkaantunut.

– Tullessani kotiin mieheni kertoi loukkaantuneesta haukasta. Hän sanoi soittaneensa metsästäjätutulleen, joka oli antanut ohjeeksi, että "kyllä luonto hoitaa". Mutta minä totesin, että emme voi jättää näin harvinaista haukkaa kitumaan meidän pihalle!

Pigg kertoo menneensä haukan luo.

– Kun lähestyin haukkaa, se ei lähtenyt minnekkään. Se vaan tuijotti minua ja vapisi. Sillä oli kylmä ja minä juttelin sinne, että mitä minä teen kanssasi? Annako jauhelihaa?

– Luonnonvaraiset eläimet ja luonto on minulle kaikki kaikessa, en voi jättää hoitamatta edes pikkulintua – saati harvinaista ja upeaa loukkantunutta haukkaa.

Haukalle apua

Pigg pohtii, että hakeutuiko haukka mökin pihaan vaistotessaan mökissä asuvat luontoystävät.

– Etsin netistä tietoa luonnonvaraisiin eläimiin erikoistuneista ihmisistä. Sain yhteyden Äänekoskella asuvaan henkilöön, joka lupasi lähteä sieltä saakka hakemaan haukkaa hoitoon, Pigg sanoo ja liikuttuu jälleen kyyneliin pohtiessaan, kuinka ihania luonnonystäviä Suomessa on.

"Haukka istui ja vapisi"

Pigg sanoo vahtineensa haukkaa lähes neljä tuntia, kunnes apujoukot viimein saapuivat. Tällä välin lintu ehti kadotakin hetkeksi.

– Tuijotin lintua silmiin ja välillä satoi. Haukka istui ja vapisi. Juttelin linnulla ja vein kannolle jauhelihaa, mutta lintu ei syönyt sitä.

– Poistuin vain hetkeksi sisään ja haukka oli kadonnut. Etsimme lintua ja löysimme sen mökin läheltä tiheiköstä. 

Ammattilaiset pyydystivät haukan haavilla kuljetuslaatikkoon, jolla se vietiin röngtenkuvattavaksi ja hoidettavaksi Toivakkaan.

– Ikäväkseni sain seuraavana aamuna soiton, että haukan siipi oli murtunut kahdesta kohtaa ja se jouduttiin lopettamaan.

Haukka päätyy museoon

Tarinan loppu ei kuitenkaan ole aivn surkea, Pigg kertoo.

– Haukka pääsee Jyväskylän luonnonmuseon arkistoon, koska kyseessä on harvinainen mehiläishaukka, iloitsee Pigg liikuttuneena.

Pigg on asunut lapsena Haukkavuoren läheisyydessä, mutta haukan on nähnyt aiemmin vain kerran elämässään.

– Loukkaantuneen haukan katse oli niin lumoava – en unohda kohtaamistamme koskaan. Olisin niin toivonut, että haukka nousisi vielä joskus siivilleen, huokaa Pigg mökiltään.

Pigg haluaa lopuksi vielä nostaa esiin, että loukkaantuneille luontoeläimille saa apua ja neuvoja Suomen eläinsuojelusta.

Lue myös:

    Uusimmat