Kuvat: Utelias kärppä, pussaavat oravat, mielensä pahoittanut karhu – vuoden hellyttävimmät eläinjutut Suomesta

Mikä oli vuoden suloisin eläinuutinen? 1:00

Moni valittelee, kuinka uutisissa on aina ikäviä asioita. Mutta maailmaan mahtuu myös paljon pieniä ihmettelyn aiheita ja niitä tarjoilee meille luonto ja sen asukkaat.

Kuluneena vuonna kerroimme erikoisista eläinhavainnoista, jotka ihastuttivat ja ilahduttivat myös lukijoitamme.

Ketkä olivatkaan tarinoiden päähenkilöt?

1. Tosielämän vihainen lintu

Kesäkuussa kerroimme pörröisestä talitintistä, joka oli kuin suoraan Angry Birdsistä. Tylyilmeisen linnun tallensi kamerallaan maskulainen Katja Hänninen. Hänninen kertoi, että poikaslinnut olivat tekemässä lentoharjoituksia.

Koko jutun voit lukea tästä.

2. Heikkisten utelias kärppä

Suomussalmelaisten Heikkisten pihapiirissä on häärännyt utelias kärppä, joka ilmaantuu paikalle aina sopivasti, kun isäntä Viljo tulee perkaamaan kalasaalistaan.

– Katselin, että siellä marjapensaassa liikkui jokin. Kävin sisällä syömässä ja kun palasin siitä oli viisi kalaa kadonnut, Viljo Heikkinen kertoo.

Myöhemmin Heikkisen vaimo onnistui tallentamaan ovelan kärpän näpistelyt kamerallaan.

Lue koko juttu tästä.

3. Pussaavat oravat

Tässäkö vuoden söpöin luontokuva? kysyttiin MTV Uutisten toukokuun lopulla julkaistussa jutussa. 

Lappeenrantalainen Sirkku Smolander kertoo oravien pusukuvan tallentuneen kameralle hänen kotipihallaan. Sirkku ja hänen miehensä ovat seuranneet pihallaan liikkuvia oravia jo pidemmän aikaa.

– Olin juuri menossa kameroineni takaisin sisälle, kun näin näiden kahden veijarin tulevan. Ajattelin, etteivät ne ainakaan riitapukareita ole, Smolander nauraa.

Lue koko juttu tästä.

4. Sisiliskoperhe halkokorissa

Jyväskylän Jokihaarassa omakotitalossaan asuva Jaana Rautiainen löysi vastasyntyneet sisiliskot ja naaran halkokorista. 

– Oli sattumankauppaa, että löysin ne. Löydöstä minua on kiittäminen kissaani, joka oli kiinnostunut juuri sisälle kantamastani halkokorista.

– Kuin ihmeen kaupalla sain ne kuvatuksi yhtä aikaa kädessäni. Pikku sisiliskot olivat todella suloisia – vain pikkurillin kokoisia, Rautiainen kuvailee herttaista sisiliskopesuetta.

Lue koko juttu tästä.

5. Vinoturpainen varsa

Viime keväänä Mäntässä syntyi pieni varsa, jonka turpa oli pahasti vinossa. Varsan omistaja Tarja Väätäinen kertoi MTV Uutisille poikkeuksellisesta tilanteesta.

– En tiennyt ollenkaan mikä sitä vaivasi. Googlesta diagnoosi selvisi: wry nose eli vinoturpa. Yhdysvaltalaissivuilta löytyi eniten tietoa.

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, nimittäin Alerion-varsa saatiin leikattua Ruotsissa joulukuussa.

– Ei tuo turpa vieläkään ihan suora ole, mutta varsa pystyy nyt leikkauksen jälkeen hengittämään kunnolla, Väätäinen kertoi MTV Uutisille.

Lue koko juttu tästä.

6. Koko kansan Lennu

"Mitäs ihanaa täällä on?" Tasavallan presidenttiparin koira Lennu varasti huomion joulutilaisuudessa, jossa presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ottivat vastaan joulutervehdyksiä Mäntyniemessä. Presidentin kanslia twiittasi myöhemmin päivällä Lennu-koiran olleen erityisen kiinnostunut Korppoon jouluhauesta, mutta myös Karjalan Liitto ry:n karjalanpiirakat houkuttivat.

Lue koko juttu tästä.

7. Auringossa lekotteleva Niilo-norppa

Pieni norppa kipusi ottamaan aurinkoa Niittylöiden laiturille kokonaiseksi päiväksi juhannuksena. Tuhiseva ja auringon mukaan kääntyilevä kuutti toi aurinkoa bongaajiensa päivään.

–  Kuvasimme aluksi kaukaa ja varovasti, mutta hetken kuluttua huomasimme, ettei se pelkää, Riitta Niittylä kertoo tapahtuneesta.

Lue koko juttu tästä.

8. Mammakurre hoitaa poikasiaan

Pyhtään Pitkäsaaressa ollut Pia Berghäll pääsi todistamaan heinäkuussa melkoista oravanäytöstä.

Berghäll miehineen oli kuullut kovaa piipitystä. Kun he olivat selvittäneet syytä, paljastui että oravanpoikasia oli tippunut tuulen takia huojuvasta pesästä.

Tällöin mammakurre oli tarttunut toimeen. Oravaemo kieputteli poikaset kerälle ja kantoi turvaan sisämetsään. Berghällin mukaan poikasia oli kaikkiaan tusinan verran.

Lue koko juttu tästä.

9. Mielensä pahoittanut karhu

Huhtikuussa kerroimme mielensä pahoittaneesta karhusta. Luontokuvaaja Sami Keränen oli toissavuoden huhtikuussa Suomussalmella yön yli kestävällä kuvausreissulla. Tarkoitus oli kuvata kuvauskopista alueella liikkuvia karhuja. 

– Kolmen nuoremman, eli erauskarhun ja yhden selkeästi suuremman uroksen lisäksi ruokailemassa kävi myös tämä ”mököttävä” karhu, Keränen sanoo.

– Ilmeisesti karhu oli kohtuukylläinen, kun se siinä istuskeli, Keränen sanoi.

"Mököttävistä" eläimistä tuli keväällä 2016 todellinen somehitti. Alla juttu myös istuvasta hirvestä.

Lue koko juttu tästä.

Katso myös video eräkeskuksesta Kainuusta. Karhuemo imettää pentuaan, "maiskutus vain kuuluu".

Supersuloinen karhuemon imetysvideo hellyttää 0:37

10. Lämmittelevät kissat

Vuosi sitten tammikuussa Suomessa paukutteli kovat pakkaset. Saimme kuvia neuvokkaista kissoista, jotka osaavat löytää kodistaan sen lämpöisimmän paikan. Kuvassa tyylinäyte Devon rex Viikarista, joka on patterin lämmön lisäksi saanut ylleen lämmittävän villapaidan. 

Lue koko juttu tästä.

11. Istuva hirvi

Luontokuvaajan otos pellolla istuvasta Mielensäpahoittaja-hirvestä nousi valtavaan suosioon sosiaalisessa mediassa. Kerroimme istuvasta hirvestä huhtikuussa.

Kirkkonummelainen Mikael Ekberg oli kuvannut hirven edellisvuoden elokuussa aamuvarhain matkalla töihin.

– Hirvet eivät olleet minusta moksiskaan, aika lähelle päästivät, Ekberg kertoo MTV Uutisille.

Huomatessaan Ekbergin hirvet lähtivät pikku hiljaa liikkumaan hänestä poispäin.

– Yhtäkkiä jälkimmäinen kaveri otti ja istahti hetkeksi pellolle. Ehkä viisi-kymmenen sekuntia se ehti istua. 

Lue koko juttu tästä. 

 12. Kettu otti nokoset terassilla

Heinäkuussa Turussa asuva Harri Eteläkoski hämmästyi aamulla mennessään kotitalonsa terassille. Pihakalusteiden sohvalla nimittäin loikoili kettu. 

– Se nosti vähän päätänsä ihan kuin ajatellen: Pitääks mun tästä muka herätä, Eteläkoski naurahtaa.

Lue koko juttu tästä

Lue myös:

    Uusimmat