Kuvat: Virpi ja Reima bongasivat todella harvinaisen luontokappaleen Suomesta – teki tuttavuutta valkoisen joutsenen kanssa: "En aluksi meinannut uskoa"

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo, että mustajoutsen on oma lajinsa, joka joskus harvoin harhautuu myös Suomeen asti.

Torniolainen Virpi Haapasaari oli miesystävänsä, Rovaniemellä asuvan Reima Kalliskodan kanssa lauantaina ”korona-ajelulla”. Pariskunta ei pandemian vuoksi käy nyt kylässä tai ota vieraita vastaan, joten kävelyt ja ajelut ovat olleet tervetullutta vaihtelua kotona olemiselle.

Lintutornin lähellä Haapasaari luuli huomanneensa porolauman, jota pysähdyttiin katsomaan. Kalliskota harrastaa valokuvausta, joten hän otti kameransa esille.

– Reima katsoi kameraan ja ilmoitti, että ne sinun porot on kyllä kurkia. Sitten hän sanoi, että tuolla on musta joutsen. En aluksi meinannut uskoa, mutta pakkohan se lopulta oli, muistelee Haapasaari ainutlaatuista hetkeä.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Laulujoutsen vapautettiin kaulaan takertuneesta muoviroskasta 1:37
Kerroimme huhtikuussa, kuinka joutsen pääsi eroon häiritsevästä muoviroskasta kaulansa ympärillä.

Australiasta kotoisin

Pariskunta oli hyvin yllättynyt ja haltioissaan, sillä kumpikaan ei ollut koskaan nähnyt mustaa joutsenta. Eikä ihme, sillä mustajoutsen on Suomessa todella harvinainen.

Birdlife Suomen tiedottajan Jan Södersvedin mukaan mustajoutsen ei ole suinkaan väärän värinen joutsen, vaan oma lajinsa, joka elää luontaisesti Australiassa.

Lajia on aikanaan tuotu Eurooppaan puisto- ja tarhalinnuksi, ja niistä on villiintynyt pieni luonnossa elävä kanta.

– Näitä lintuja harhautuu myös satunnaisesti Suomeen. Tavallisesti Suomessa tehdään vain muutama havainto eli noin 1-10 vuodessa, Södersved sanoo.

Myöhemmin lauantai-iltana Haapasaari ja Kalliskota vielä menivät takaisin samaan paikkaan ja näkivät, kun mustajoutsen ja valkoinen joutsen lensivät yhdessä taivaalle. Sunnuntaina joutsenia ei enää näkynyt. Vaikka mustajoutsen on nähty laulu- tai kyhmyjoutsenten seurassa, niiden pariutuminen on todennäköisesti tuhoon tuomittu.

– En ole löytänyt tapausta, jossa mustajoutsen olisi risteytynyt laulu- tai kyhmyjoutsenen kanssa, Södersved kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat