Luontokuvaaja todisti, kun nainen usutti koiransa valkoposkihanhen poikasten kimppuun Suomenlinnassa – hanhien suojelijalle vastaavat tilanteet ovat tuttuja: "On syljetty naamalle"

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja sen tahallinen häiritseminen on laitonta. Suojelustatuksesta huolimatta ihmiset ovat todistanet, kuinka lintuja häiritään tahallisesti.

Luontokuvaaja Petteri Hautamaa oli varhain keskiviikkoaamuna Suomenlinnassa valokuvaamassa ilman turistien ja lenkkeilijöiden hälinää. Kello viideltä aamulla Hautamaa etsiskeli hyvää kuvauspaikkaa Susisaaren puolelta. Visiona oli kuvata muurin raoissa pesiviä kivitaskuja ja isokoskeloita.

Omakotitalon pihasta lähestyi kolmikko koiran kanssa. Hautamaa kuvailee, että jo kaukaa näki, että kolmikko oli humalassa. Hautamaa käveli kolmikon ohi ja asettui lähelle kuvaamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti lintuja.

– Mielessäni vähän tuumasin, että toivottavasti tyypit eivät tule ihan vierestä, ettei mene kuvaustilanne pieleen.

Yhtäkkiä Hautamaa kuuli, kuinka nainen huutaa koiralleen "vapaa". Hautamaa kuvailee tajunneensa heti, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Kolmikon lähellä oli valkoposkihanhia poikasineen.

– Minulla oli kädessä teleobjektiivi, vaistomaisesti suuntasin sen siihen suuntaan. Silloin koira jo retuutti hanhenpoikasta. Tilanne oli niin nopea. Vasta kuvista huomasin, että maassa oli toinenkin poikanen. Kuvasta näyttää, että jo jokseenkin elottomana tai vahingoittuneena.

"Julma ja brutaali tilanne"

Emohanhet pääsivät hädin tuskin pakoon. Hautamaa kuvailee koiranomistajan reagoineen tapahtumaan vasta, kun koira yritti syödä toisen poikasen. Omistaja ei enää saanut koiraa kiinni eikä hallintaan. Koira juoksi valkoposkihanhen poikanen suussaan naista pakoon jonkin aikaa.

– Itse katsoin siinä tilanteessa, että tuollainen humaltunut kolmikko, niin aivan turha lähteä asiasta vatvomaan ja tuskin poliisia kiinnostaa tällaiset asiat. Harmittelin kyllä tapahtunutta. Se oli oikeasti julma ja brutaali.

– Aivan asiatonta käytöstä. Vaikka ajatuksena olisi ollut vain antaa koiran ajaa hanhet pois, niin kyllä pitää ymmärtää, että tähän aikaan vuodesta valkoposkihanhilla on pienet poikaset siinä.

Myöhemmin kolmikko palasi talolle. Hautamaa kuuli naureskelua. Asia jäi vaivaamaan ja Hautamaa otti yhteyttä tuttuun lintuharrastajaan, joka kehotti ottamaan yhteyttä mediaan.

– Yllätyin, että tämä aihe kiinnosti niin paljon. Itse koin tämä todella välinpitämättömänä ja julmana käytöksenä.

Hautamaa kokee, että teko oli tahallinen, koska koira laskettiin vapaaksi vasta hanhien kohdalla. Hän kuvailee, että koira oli hihnasta päästämisen jälkeen lintujen kimpussa vain muutamaa sekuntia myöhemmin, mutta omistaja ei puuttunut tilanteeseen, ennen kuin koira alkoi yrittää syödä poikasia

– Ihan ehdottomasti jäi sellainen tunne. Siinä vaiheessa, kun nainen tajusi, että hemmetti hänen koiransa aikookin syödä ne poikaset, hän lähti juoksemaan. Lähtikö ehkä sen takia, ettei koira saa mitään tauteja siitä.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Ihmisten väkivaltaisesta käytöksestä valkoposkihanhia kohtaan on uutisoitu ennenkin. Moni muistaa vuosien takaiset otsikot golffarista, joka löi valkoposkihanhelta pään irti golfmailalla ja miehen seurassa ollut henkilö kuvasi teon YouTubeen.

Hautamaakin kertoo nähneensä ilkeää käytöstä hanhia kohtaan.

– Itse koen, että ihmisillä on aika negatiivinen suhtautuminen valkoposkihanheen. Olen nähnyt ihmisen ajavan pyörällä jarruttamatta kohti valkoposkihanhia ja poikasia niin, että ollaan valmiita ajamaan vaikka yli. Vaikka kuinka ei tykätä jostain lajista niin herää kysymys, missä menee järjellisen toiminnan raja?

Koiria, polkupyöriä ja siimoja

Myös helsinkiläinen eläinsuojelun vapaaehtoinen Laura Kuivalainen kertoo todistaneensa valkoposkihanhien häirintää. Tahallinen kiusanteko ei ole ainoa lintuja uhkaava asia. Kuivalainen on kerännyt siimoja ja koukkuja vapaaehtoisena Helsingin rannoilta viisi vuotta. Kerättävää löytyy päivittäin ja tilanne on Kuivalaisen arvion mukaan mennyt huonompaan suuntaan. Päivittäisestä siivoamisesta huolimatta siimat ja koukut löytyvät usein lintujen jaloista, siivistä ja nokista.

– Siimoja kerätessä tulee vietettyä paljon aikaa tuolla rannoilla ja näkee tämän tilanteen koko karmeudessaan. Aivan päivittäin joudun kohtaamaan sitä, että hanhia kiusataan jollain keinolla.

Kuivalainen kertoo nähneensä esimerkiksi, että ihmiset laskevat koiriaan ajamaan lintuja takaa. Hän on nähnyt myös, kuinka lapset ja aikuiset ajavat lintuja takaa. Lisäksi lintujen päälle yritetään ajaa pyörillä ja sähköpotkulaudoilla.  Kuivalaisen tuntuma on, että tilanne on pahentunut vuosi vuodelta.

Kuivalainen liikkuu Helsingin alueella ja kertoo näkevänsä valkoposkihanhien kiusaamista päivittäin. Erityisen paha tilanne on Kaivopuistossa ja Arabianrannalla.

On syljetty naamalla ja melkein käyty käsiksi

Kohdatessaan lintujen häirintää tai sen yrityksiä Kuivalainen puuttuu asiaan. Ihmiset eivät yleensä suhtaudu hyvin siihen, että käytökseen puuttuu.

– On syljetty naamalle, heitetty vedet naamalle ja melkein käydään käsiksi. Eivätkä ne ole mitään rikollisia tai narkkareita. Toinen toistaan siistimmin pukeutuneita keskiluokkaisia ihmisiä. Pahimpia ovat eläkeläisnaiset.

Kuivalainen sanoo, että häirintä kohdistuu nimenomaan valkoposkihanhiin. Joutsenet ja sorsat saavat olla rannoilla ja puistoissa enimmäkseen rauhassa. Median kielteinen uutisointi on Kuivalaisen mielestä tehnyt hanhien kiusaamisesta yleisesti hyväksyttävää.

– Siitä on muodostunut Suomen kansan ikioma vihollislaji. Ihmiset katsovat hyväksyvästi sitä, että sitä vihataan ja pahoinpidellään.

Kuivalainen kertoo tehneensä hanhien kohtelusta rikosilmoituksia, mutta tuloksetta. Vaikka laki kieltääkin lintujen häirinnän, poliisien resurssit eivät riitä valvonnan järjestämiseen. Valkoposkihanhen tappamisesta rapsahtaa 300 euron sakot, mikäli teosta jää kiinni.

–Keski-Euroopassa talvehtii miljoona valkoposkihanhea, mutta en ole yhtään juttua kuullut, että niitä pahoinpideltäisiin siellä. Vuonna 2018 Suomessa pesi noin 7 000 valkoposkihanhiparia. Suomi on tässä asiassa kehitysmaa, olemme vähän junttila.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Valkoposkihanhi puolustaa pesäänsä – toimintaohjeet hanhen hyökätessä 8:32
Pesää puolustava valkoposkihanhi voi hyökätä ihmisen kimppuun – näin puolustaudut.

Lue myös:

    Uusimmat