Virossa keksittiin keino hillitä koronaviruksen leviämistä – avaintekijänä lehmänmaito

Virolaiset taistelevat koronaa vastaan nenäsumutteella 2:30
Videolla Meelis Kadaja kertoo, miten nenäsuihke valmistetaan ja mihin sen toiminta perustuu.

Virossa on kehitetty nenäsumute, joka voi estää koronavirusta leviämästä ihmisestä toiseen.

Innovaation tarkoituksena on estää koronaviruksen eteneminen nenän limakalvoilla. Suihkeen sisältämät vasta-aineet sekoittuvat nielussa virukseen ja eristävät sen ympäristöstä. Oletuksena on, että jos koronaan sairastunut sumutteen käyttäjä sitten esimerkiksi aivastaa, virusta sisältävät hiukkaset eivät leviäisi eteenpäin.

Keksintö on syntynyt virolaisten yritysten, Tarton yliopiston sekä Viron biotiedeyliopiston yhteistyönä.

Mukana olleen Icosagen Groupin kehitysjohtaja Meelis Kadaja alleviivasi Viiden jälkeen -ohjelmassa, ettei sumute ole lääke eikä sen vielä voida virallisesti väittää suojaavan koronalta. Kliiniset kokeet alkavat kahden viikon kuluttua ja tulokset ovat valmiina syksyllä.

Tekijöiden itsensä tekemät kokeet ovat Kadajan mukaan kuitenkin osoittaneet, että sumute estää koronaviruksen osien toimintaa, minkä vuoksi voi olettaa, että se suojaisi tartunnoilta ainakin muutaman tunnin ajan.

Sumutteen tarkoitus on olla yksi turvaväline lisää muiden torjuntatoimien, kuten maskien käytön ja etäisyyksien pitämisen, ohella.

Näin sumute toimii

Sumute on kehitetty lehmien avulla. Lehmiin on ennen jälkeläisten saantia ruiskutettu kolmesti koronaviruksen piikkiproteiinia. Näin eläimet on "hyperimmunisoitu" ja saatu tuottamaan koronaviruksen vasta-aineita, jotka kulkeutuvat maitoon.

Käsitellystä ternimaidosta eristetään vasta-aineet, jotka pakataan sumutepulloihin.

Valmistustavastaan johtuen sumute ei sovi ihmisille, jotka ovat allergisia maidolle.

Lue myös:

    Uusimmat