Mainos

Viron vesillä raivataan miinoja

Toisessa maailmansodassa Viron rannikolle kylvettiin arviolta 30 000 miinaa.

Viron rannikolla käy paraikaa melkoinen vilske, kun yli kymmenen valtion alukset putsaavat merialueita toisen maailmansodan aikaisista miinoista. Rannikolle arvioidaan kylvetyn lähes 30 000 miinaa sekä suuria määriä vaarallisia jätteitä.

Kyseessä on jo kymmenes tällainen operaatio ja ensimmäinen kerta, kun Viro itse johtaa sitä. Aiempina vuosina päävastuu on ollut Ruotsilla.

Mukana yhteistyössä on myös Suomi. -Meillä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana vedenalaisen etsinnän koealus Kampela 3. Henkilöstöä on osallistunut 1990-luvun lopulta lähtien, lähinnä tarkkailijoina, kertoi merivoimien kansainvälisten asioiden päällikkö, komentaja Lauri Helaniemi STT:lle.

Toistaiseksi talteen 224 miinaa

Miinanraivaustyöt aloitettiin maanantaina ja niitä jatketaan ensi keskiviikkoon saakka. Raivaustyöt keskittyvät Naissaaren pohjoispuolelle sekä Narvanlahdelle. Baltian maiden ja Suomen lisäksi miinanraivaustyöhön osallistuvat Belgia, Hollanti, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Raivaustyö parantaa meriliikenteen ja kalastuksen turvallisuutta, ja sillä halutaan lisätä myös Viron satamien laajennusmahdollisuuksia. Aiempien operaatioiden aikana on onnistuttu siivoamaan noin 1600 neliökilometriä rannikkoa. Talteen on otettu 224 miinaa, 60 muuta räjähdettä ja 29 laivanhylkyä. Venäjä ei ole ollut mukana yhteistyössä, mutta se on antanut Virolle karttoja alueen miinakentistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.