Mainos

Viron sisäministerin Nato-lausunnot nostattivat poikkeuksellisen voimakkaita kierroksia – MTV Uutiset oli paikalla kohutilaisuudessa: Tästä sopassa on kyse

MTV oli mukana tilaisuudessa, jossa Viron sisäministeri, oikeuspopulistista Ekre-puoluetta johtava Mart Helme kertoi Viron hallituksen keskustelleen B- eli varasuunnitelmasta Naton turvatakuille. Helmen kommentit horjuttavat Virossa vallitsevaa vahvaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan konsensusta, arvioi tutkija.

Sisäministeri, Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme tapasi eilen puolilta päivin Tallinnassa vierailevia suomalaisia politiikan toimittajia.

Hän pohdiskeli pitkään Naton heikkenemistä viitaten Ranskan presidentin lausuntoihin aivokuolleesta Natosta The Economist -lehden haastattelussa. Helme sanoi, että Naton varaan turvallisuutensa nojannut Viro seuraa hyvin tarkkaan, mitä Natossa tapahtuu.

– En halua sanoa, että (Ranskan presidentti Emmanuel Macron) puhuu sataprosenttisesti totta, että Nato on aivokuolemassa, mutta on selvää, että Natossa on ongelmia, Helme sanoi.

Kiistan keskiöön osui hänen mainitsema B-, eli varasuunnitelma Naton ongelmien tilalle. Tähän hän viittasi kertoessaan Viron hallituksen valmistelevan kokouskantoja Naton joulukuun alussa Lontoossa pidettävään huippukokoukseen.

– Työskentelemme myös niin sanotun suunnitelma B:n kanssa, eli mitä Viro tulee tekemään, eikä ainoastaan Viro, vaan myös muut Baltian maat, jos Macron todellisuudessa on puhunut totta, Helme sanoi.

– Emme näe, että Nato olisi kaatumassa, mutta mielestämme Nato tarvitsee muutoksia, hän korosti toimittajien varmistaessa hänen lausuntojaan.

Skandaali oli valmis

Lausunto synnytti Virossa voimakkaan vastaväitteiden aallon, johon osallistuivat muun muassa Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja puolustusministeri Isänmaa-puolueen Jüri Luik.

Kaljulaid totesi eilen Reutersille Viron tuntevan itsensä turvatuksi Naton jäsenenä. 

Puolustusministeri Luik taas sanoi lähettämässään tiedotteessa, ettei Viron hallitus ole keskustellut tai aikonut keskustella mistään suunnitelmasta B,  ja että tällaiset tarinat ovat järjettömiä ja heikentävät Naton yhtenäisyyttä.

Seuraavana päivänä myös Mart Helme pakitti lausuntojaan Eesti Päevalehden verkkojulkaisussa ja selitti niitä myöhemmin virolaismedialle.

Natolla korvaamaton rooli Baltiassa

Viron ulkopolittiisen instituutin johtaja Kristi Raik ei lähde spekuloimaan, miksi sisäministeri teki kyseisen avauksen, joka nostatti poikkeuksellisen voimakkaita kierroksia maan hallituksessa presidenttiä myöten.

Raikin mukaan lausunto on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä se horjuttaa Virossa vallitsevaa vahvaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan konsensusta.

– Viro on aina korostanut sitä, että Natossa erityisesti Yhdysvalloilla on korvaamaton rooli Baltian turvallisuuden takaamisessa. Tästä kannasta on hyvin johdonmukaisesti pidetty kiinni. En näe mitään vaihtoehtoja Natolle tai Yhdysvaltojen roolille Euroopan turvallisuudessa.

Nato on hänen mukaansa Euroopassa vahvempi kuin vuosiin. Viron ilmapiirissä ei ole hänen mukaansa tapahtunut muutoksia.

– Näen turvallisuusympäristössä epävarmuutta Yhdysvaltojen roolista tulevaisuudessa, mutta toisaalta käytännössä Yhdysvaltojen läsnäolo ja Nato-liittolaisten läsnäolo on vahvistunut Euroopassa viime vuosina.

– Mitä tulee puolustuskykyyn ja pelotevaikutuksen vahvuuteen, niin siinä mielessä Nato on vahvempi kuin mitä se oli vaikka muutama vuosi sitten.

"Yhteistyö ei ole vaihtoehto Natolle"

Raik ei lähde spekuloimaan, mitä mahdollinen varasuunnitelma pitäisi sisällään. Hänen mukaansa kahdenvälistä yhteistyötä tehdään koko ajan yhdessä eri liittolaisten kanssa.

– Mutta se ei ole vaihtoehto Natolle, se tapahtuu Naton viitekehyksessä, mutta toki se auttaa varautumaan erilaisiin skenaarioihin, jos jotakin kovin ylllättävää tapahtuisi, niin sitten on niitä verkostoja, joiden avulla pystytään reagoimaan kriisitilanteissa, Raik sanoo.

Raikin tiedossa ei ole, että tällaista suunnitelmaa valmisteltaisiin.

– Ei ainakaan meidän virastoon ole tullut tällaista pyyntöä.

Raik muistutti, että Virossa on nyt poliittisia jännitteitä. Puoli vuotta voimassa ollut hallitus on kulkenut poliittisesta skandaalista toiseen. Samaan aikaan hallituksessa muhii toinenkin, korrutioepäilyn synnyttämä kriisi, joka kohdistuu ekreläiseen maatalousministeriin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja