Mainos

Oikeistopopulistisen Ekren puheenjohtajan mukaan Viron hallitus valmistelee b-suunnitelmaa Naton ongelmien varalle

Virossa on sisäministeri Mart Helmen mukaan seurattu tarkkaan sotilasliitto Naton kehitystä. Hallituksessa on jo keskusteltu niin sanotusta varasuunnitelmasta, jos esimerkiksi Ranskan presidentin maalaamat uhkakuvat Naton lamaannuksesta pitävät paikkansa, Helme sanoo.

Oikeistopopulistista Ekre-puoluetta johtava Helme kertoo varasuunnitelman tarkoittavan sitä, että Viron on pohdittava turvallisuuspolitiikan tulevia kehityskulkuja monelta eri kantilta. Tärkeää olisi selvittää, mitä Viroa suuremmat pelurit, kuten Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa aikovat.

Helmen mukaan suunnitelmassa myös Suomella on roolinsa.

Suomen Politiikan toimittajien yhdistyksen jäseniä Tallinnassa tavannut Helme kuitenkin korostaa Viron toivovan, että Nato pystyy selvittämään ongelmat.

– Emme kyseenalaista Natoa. Emme näe, että Nato olisi kaatumassa, mutta mielestämme Nato tarvitsee muutoksia.

Helme uskoo, että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kovat sanat Naton "aivokuolemasta" ovat liioiteltuja. Macron arvosteli sotilasliiton nykytilaa taannoin Economistin haastattelussa. Macronin mukaan Nato-maat eivät voi enää luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaisi niitä.

Helmen mukaan Viroa huolettaa Nato-maa Turkin yhteistyö Venäjän kanssa Lähi-idässä.

– Emme myöskään tiedä tarkkaan, mitä yhdysvaltalaiset aikovat. Useat ministereistämme ovat vierailleet hiljattain Yhdysvalloissa, ja siellä kaikki puhuvat Kiinasta. Kovin harva puhuu enää Venäjästä, Helme sanoo.

Venäjä on hänen mukaansa Virolle aina uhka, kulkipa Venäjän kehitys mihin suuntaan tahansa.

Kohu heiluttaa hallitusta

Ekren aiheuttamat skandaalit ovat heiluttaneet Viron hallitusta niin, että kriisistä vaikuttaa tulleen lähes pysyvä olotila. Helmen mukaan minkäänlaista kriisiä ei kuitenkaan ole olemassa.

– Yksi politiikan tutkijoistamme on sanonut, että kunhan (pääministeri) Jüri Ratas ja Mart Helme ovat hyvissä väleissä, tämä hallitus tulee kestämään. Ja me olemme Jürin kanssa erittäin hyvissä väleissä, Helme sanoo.

Viime viikolla tuulenpuuskat hallituksen ympärillä yltyivät taas. Oppositio on vaatinut ekreläisen maatalousministeri Mart Järvikin eroa, sillä tätä on epäilty muun muassa valehtelusta.

Puolen vuoden hallitustaipaleen aikana jo kaksi Ekren ministeriä on joutunut eroamaan. Heistä toinen ehti olla ministeripestissä vain päivän.

Ekre on uhannut lähteä hallituksesta, jos Järvik pakotetaan eroamaan.

Tallinnan yliopiston politiikan tutkijan Tonis Saartsin mukaan on vaikea sanoa, kuinka kauan nykyinen hallitus pysyy kasassa.

– Virossa ei ole ollut yhtään koalitiota, joka olisi kestänyt täysin ehjänä koko vaalikauden, vaikka pääministeri olisikin säilynyt samana, Saarts kertoi suomalaistoimittajille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja