Viro kehottaa välttämään kulkemista Venäjälle Viron rajanylityspaikkojen kautta

Viron rajavalvontaviranomainen kehottaa välttämään kulkemista Venäjälle Viron rajanylityspaikkojen kautta.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen PPA:n viestinnästä kerrotaan tänään sunnuntaina STT:lle, että PPA on varautunut sulkemaan nopeasti kaikki Venäjän vastaiset rajanylityspaikat, jos tilanne vaatii. 

Tällöin paluu Venäjältä Viroon muuttuisi erittäin vaikeaksi. 

Viron rajanylityspaikat ovat olleet Etelä-Suomea lähimmät paikat, joista on maateitse päässyt Venäjälle.

Suomi on pitänyt omat Venäjän-vastaiset rajanylityspaikkansa henkilöliikenteeltä kiinni viime vuoden lopusta lähtien.

Narvan asema kiinni juhannusviikonlopun

PPA sulki viikonlopuksi jalankulkijoilta pääsyn Venäjälle Narvan rajanylityspaikalta Koillis-Virossa, koska sen mukaan venäläisviranomaiset hidastelivat maahantulokäsittelyjä ja aiheuttivat ruuhkaa maiden väliselle rajasillalle. 

PPA perusteli liikenteen sulkemista Narvassa turvallisuussyillä. 

Viikonlopun aikana Venäjältä Viroon kulkeva liikenne on kuitenkin pidetty avoinna suunnitellusti, ja rajaliikenteen on Narvassa määrä jatkua huomenna maanantaina aamuna normaalisti.

– Valvomme tilannetta tunti tunnilta, mutta olemme varautuneet sulkemaan raja-asemat heti, PPA:n operaatiopäällikkö Ivo Utsar vastaa STT:lle sähköpostitse.

"Yritys saada turvallisuudentunnetta järkkymään"

Pietarin seutua Virosta lähinnä oleva Narvan rajanylityspaikka on perinteisesti ollut vilkkain rajanylityspaikka Viron ja Venäjän välillä. 

Rajan yli ei ole helmikuun alusta lähtien voinut kuitenkaan Narvasta kulkea henkilöautolla, mutta rajan on saanut ylittää Venäjälle jalan. 

Venäjän antama virallinen syy liikenteen rajoittamiselle on ollut Narvan Venäjän-puoleisen raja-aseman remontti, jonka on määrä jatkua ensi vuoden loppuun asti.

Autoilijat ovat kuitenkin päässeet Kaakkois-Virosta Venäjälle Luhamaan ja Koidulan rajanylityspaikkojen kautta. 

PPA:sta kerrotaan, että Narvaa koskeva liikennöinnin rajoitus venytti odotusaikoja myös Viron muilla ylityspaikoilla tavallista pidemmiksi. 

Tänään iltapäivällä Koidulan rajanylityspaikalla piti odottaa vähintään kuusi tuntia siihen, että pääsi ylittämään moottoripyörällä tai henkilöautolla.

PPA:n mukaan Narvassa juhannuksen alla nähty hidastelu Venäjän puolella on ollut tahallista.

– Tämä on jälleen yksi Venäjän yritys saada ihmisten turvallisuudentunnetta järkkymään sillä, että rajapisteellä on joutunut odottamaan tuntikausia, Utsar kertoo.

Hänen mukaansa Narvassa sunnuntaina Venäjältä Viroon palaavien liikennettä jonoutti hetkellisesti Viron kansallisen voitonpäivän juhlallisuudet, joita kaupungissa pidettiin. 

Kesäkuun 23. päivä on Virossa juhannusaaton lisäksi voiton päivä, jolloin maassa juhlistetaan voittoa Saksasta vuonna 1919. 

Viron presidentti Alar Karis piti yleisradioyhtiö ERR:n mukaan juhlapuheen Narvassa, ja siellä pidettiin myös sotilasparaati.

Juhlallisuuksien ajan rajaliikenne suljettiin muutamaksi tunniksi iltapäivällä.

Viron ja Venäjän raja kulkee idässä Narvajokea pitkin, ja alueella on maiden välillä ollut tänä keväänä muitakin kahnauksia. 

Esimerkiksi toukokuussa PPA ilmoitti selvittävänsä, miksi Venäjän viranomaiset siirsivät virolaisten rajajoelle asettamia laivareittipoijuja.

Käännytyslaki avuksi Suomen rajasulkuun

Viron ohella Venäjän viranomaisten toiminta on vaikuttanut rajakäytäntöihin myös Suomessa. 

Suomi sulki Venäjän vastaiset rajanylityspaikkansa henkilöliikenteeltä viime syksynä, kun Venäjän rajaviranomaiset alkoivat päästää Suomen rajanylityspaikoille sellaisia ihmisiä, joiden maahantuloasiakirjat eivät olleet kunnossa.

Suomen valtionjohto on pitänyt Venäjän toimia hybridioperaationa. Yhtenä keinona rajojen avaamiseksi on valmisteltu niin sanottua käännytyslakia, jota puidaan parhaillaan Suomen eduskunnassa. 

Lakiesityksen mukaan turvapaikkahakemusten vastaanottamista voitaisiin rajoittaa osalla Suomen valtakunnanrajaa enintään kuukauden kerrallaan. 

Perustuslakivaliokunta arvioi viime viikolla, että lakiesitys on nykymuodossaan ristiriidassa ihmisoikeussopimuksiin kirjatun ehdottoman palautuskiellon kanssa. 

Hallintovaliokunnan on määrä alkaa käsitellä lakiesitystä juhannuksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat